Meer plasma- en minder bloeddonaties voor het Rode Kruis in 2018

In 2018 hebben maar liefst 181.558 mensen bloed, bloedplaatjes en/of plasma gedoneerd aan het Rode Kruis Vlaanderen. Dat maakt de gezondheidsorganisatie zelf bekend in een jaaroverzicht. Opvallend: de afgelopen 5 jaar daalt het aantal bloeddonaties/bloeddonors, terwijl er steeds meer mensen bloedplaatjes en/of plasma afstaan.

Uit het rapport blijkt dat sinds 2014 het aantal bloeddonors met 7,25 procent, en het aantal bloeddonaties met 2,42 procent sterk is afgenomen. Bloedplaatjes en plasma doneren is echter wel aan een felle opmars bezig. Vergeleken met 2014, is het aantal donoren in 2018 met bijna 26 (bloedplaatjes) en 38,5 procent (plasma) gestegen. Heel wat mensen combineren een bloedgift met een bloedplaatjes- en/of plasmadonatie. De overgrote meerderheid (82 procent) geeft enkel bloed. 8,82 procent doneert plasma en 7,22 procent gaat voor de combinatie bloed-plasma.

In 2018 kwamen 39.279 mensen voor het eerst bloed, plasma of bloedplaatjes doneren, een stijging van 3,7 procent tegenover 2017. In 2014 waren er nog meer dan 41.000 nieuwe donoren. Het Rode Kruis benadrukt dat het elk jaar afhankelijk blijft van nieuwe donaties, aangezien er elk jaar gemiddeld 40.000 donoren afvallen. Sommigen maar tijdelijk door een verre reis, zwangerschap of een nieuwe tattoo, anderen moeten wegens ziekte of ouderdom definitief afhaken.

Daarom zet het Rode Kruis nadrukkelijk in op nieuwe campagnes om mensen aan te moedigen om te doneren. De jaarlijkse bloedserieus-actie in de studentensteden kent veel succes en onlangs nog werd de nieuwe #mijneerstekeer-campagne gelanceerd, waarin het Rode Kruis op zoek gaat naar 40.000 nieuwe donoren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.