Meer dan 1 miljard Chinezen volledig gevaccineerd tegen coronavirus

De Chinese regering heeft donderdag meegedeeld dat meer dan één miljard inwoners volledig zijn ingeënt tegen het coronavirus. Dat komt overeen met meer dan 70 procent van de bevolking.

In het totaal zijn 2,16 miljard vaccindoses toegediend, verklaarde een hoge functionaris van het Chinese ministerie van Volksgezondheid.

China, dat ongeveer 1,4 miljard inwoners heeft, begon bijna tien maanden geleden met vaccineren. Daarbij wordt nu gebruik wordt gemaakt van zeven verschillende vaccins die in eigen land zijn geproduceerd. Risicogroepen krijgen momenteel een extra prik, het zogeheten boostershot, toegediend. Het gaat dan bijvoorbeeld om 60-plussers. Er zijn ook twee vaccins beschikbaar voor kinderen van drie jaar en ouder, maar voorlopig worden alleen kinderen vanaf twaalf jaar ingeënt. Van de kinderen van twaalf tot en met zeventien jaar zijn ruim negen op de tien volledig gevaccineerd.

Het Aziatische land hanteert strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden. Reizen naar China is al sinds het begin van de pandemie vrijwel onmogelijk. Een ander voorbeeld is het rigoureuze testbeleid. Zo worden er nu massaal coronatesten uitgevoerd naar aanleiding van virusuitbraken in twee miljoenensteden in de provincie Fujian.

Het coronavirus werd eind 2019 voor het eerst vastgesteld in de Chinese stad Wuhan. Vervolgens werd het longvirus ook in andere landen ontdekt. Waar en hoe het virus precies is ontstaan, is nog altijd niet duidelijk. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil in China voor de tweede keer onderzoek doen naar de oorsprong, maar dat ziet China niet zitten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.