"Medicinale cannabis is niet zonder risico's"

Er is te weinig wetenschappelijk bewijs voor de heilzame werking van cannabis als een geneesmiddel om pijn te bestrijden. Daarvoor waarschuwen de Belgian Pain Society (BPS) en de Vlaamse Anesthesiologische Vereniging voor Pijnbestrijding (VAVP) in De Morgen en La Libre Belgique. "De voordelen wegen niet op tegen de nadelen", klinkt het.

Sinds begin dit jaar in ons land een wetsvoorstel is goedgekeurd dat de productie van medicinale cannabis moet regelen, bestaat bij de artsen de indruk dat we aan het opschuiven zijn naar een legalisering van "mediwiet". "Er is al veel onderzoek gebeurd naar cannabis en chronische pijn", zegt anesthesist Koen Van Boxem, die voorzitter is van VAVP. "Maar daaruit blijkt dat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen. Een pas gepubliceerd overzicht van voor- en nadelen geeft aan dat je 24 personen moet behandelen om bij één persoon wat pijnverlichting te verkrijgen. Maar wat de neveneffecten betreft, moet je zes personen behandelen om al bij één persoon nevenwerkingen te krijgen."

Zo blijkt uit onderzoek dat bij regelmatig gebruik van cannabis de depressies, de suïcidegedachten en de suïcides bij jonge mensen hoger liggen, luidt het.

De organisaties zien een parallel met de opioïden. Dat zijn stoffen zoals morfine, die ook vaak gebruikt worden bij pijnbestrijding, maar in de VS wel hebben geleid tot een ware epidemie en ravage, die duizenden doden heeft geëist. "De medische wereld heeft daarmee een verslavingsprobleem teweeggebracht", zegt Van Boxem. "Door meer cannabis voor te schrijven zonder dat er genoeg onderzoek naar gedaan is, kunnen we ook meer slecht doen dan goed. Dat probleem willen we absoluut vermijden in Europa. De verslavingsproblematiek is ook een bezorgdheid voor ons, al gaat het ons in de eerste plaats om voor- en nadelen bij de behandeling."

Op dit moment mag medicinale cannabis alleen gebruikt worden in de context van een neuroloog die voorschrijft voor MS-patiënten met blijvende spierkrampen ondanks ander courant medicatiegebruik. Daar wegen de voordelen meer op tegen de nadelen, in tegenstelling tot chronische pijnpatiënten. Voor andere domeinen is meer onderzoek nodig.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.