Dokters van de Wereld vraagt prioritaire sneltests voor daklozen

Hulporganisatie Dokters van de Wereld vraagt dat de overheden mensen die dakloos zijn en op straat of in kraakpanden leven toegang geven tot sneltests. Doordat ze afgesloten zijn van het zorgsysteem is er geen overzicht van het aantal besmettingen onder deze "vergeten groep". De Brusselse regering heeft sneltests aangekocht, maar deze zijn nog niet prioritair bestemd voor daklozen.

Bij Dokters van de Wereld kunnen ze niet begrijpen dat de overheden oproepen om de meest kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen, maar de daklozen vergeten worden. Zij kunnen niet thuisblijven, kunnen zich niet houden aan de avondklok, hebben noodgedwongen talrijke ontraceerbare contacten en hebben geen toegang tot beschermingsmateriaal. De ngo vreest dat het risico op besmettingen en uitbra ken daardoor enkel groter wordt.

"De huidige teststrategie voor deze populaties is totaal ontoereikend: als organisaties daklozen al weten te bereiken voor een test, duurt het tot soms dagen vooraleer er een resultaat is. Dat is voor de gewone Belg al uiterst lang, maar voor wie dakloos is, zorgt deze wachttijd ervoor dat de de test quasi nutteloos wordt", stelt Dokter van de Wereld.

Vandaar de nadrukkelijke vraag om sneltests prioritair in te zetten voor deze vergeten groep mensen. De Brusselse regering maakte woensdag bekend al 100.000 sneltests te hebben aangekocht, maar die zijn in de eerste plaats bestemd voor de woonzorgcentra en rusthuizen en hun personeel.

"Onze testpolitiek is niet veranderd. Als er een vermoeden is, kunnen daklozen via de gekende wegen een PCR-test laten afnemen", laat Nicholas Elles weten, woordvoerder van Brussels minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.