Geneeskunde voor het Volk tikt 60.000 mondmaskers op de kop voor wijkgezondheidscentra

Geneeskunde voor het Volk (GvhV), de aan PVDA gelinkte vereniging van geneeskundigen die gratis gezondheidszorg aanbiedt, heeft een lading van 60.000 mondmaskers op de kop kunnen tikken voor de eigen groepspraktijken in het hele land, een aantal andere wijkgezondheidscentra en enkele Antwerpse woonzorgcentra. "We hadden wel een kleine voorraad gekregen vanuit de overheid, maar dat volstaat niet om ons werk in alle veiligheid uit te voeren", stelt GvhV-woordvoerster en huisarts Anne Delespaul.

De mondmaskers die maandag in Antwerpen arriveerden, konden volgens GvhV dankzij een patiënt worden aangekocht bij een distributeur in Nederland. Het gaat om chirurgische maskers. "We kregen al wel wat schenkingen, maar dat was niet voldoende voor onze werking", zegt Delesp aul. "Uit noodzaak ga je maskers dan hergebruiken of niet opzetten in situaties waar dat eigenlijk toch aangewezen is. Ze zijn ook beter dan zelfgemaakte maskers, die weliswaar nog altijd welkom zijn voor bijvoorbeeld onze onthaalmedewerkers."

De mondmaskers gaan in eerste instantie naar de 11 groepspraktijken van Geneeskunde voor het Volk en naar een aantal andere wijkgezondheidscentra in het hele land. Een deel van de levering wordt aan Antwerpse woonzorgcentra geschonken.

Geneeskunde voor het Volk paste de voorbije weken net als tal van andere artsenorganisaties de eigen werking aan om zo veilig mogelijk om te gaan met de coronacrisis. "We doen zoveel mogelijk consultaties telefonisch en waar mogelijk hebben we gescheiden wachtzalen gemaakt", zegt Delespaul. "We draaien ook mee shiften in de triageposten. Daarbovenop bellen we zelf proactief naar een deel van onze patiënten, vooral ouderen, om te checken of ze oké zijn en iets nodig hebben. Het gaat dan om mensen waarvan we vermoeden dat ze in de huidige situatie zouden uitstellen om naar de dokter te gaan."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.