Mechels ziekenhuis start maandag met studie naar geneesmiddel voor COVID-19-patiënten

Vanaf maandag 25 mei start in het Mechelse ziekenhuis AZ Sint-Maarten een klinische studie naar het geneesmiddel Sarconeos dat mogelijk patiënten met COVID-19 kan helpen. Het gaat om een geneesmiddel dat zou helpen bij respiratoire problemen, één van de symptomen van COVID-19.

Het geneesmiddel Sarconeos, ontwikkeld door het Franse biotechbedrijf Biophytis, zal in het AZ Sint-Maartenziekenhuis op een vijftigtal patiënten getest worden voor de behandeling van longontstekingen, veroorzaakt door het COVID-19-virus in een ernstig stadium.

"Het medicijn zou positieve effecten kunnen hebben op respiratoire problemen. COVID-patiënten hebben vaak longschade ten gevolge van de ziekte. In deze fase van het onderzoek willen we testen of Sarconeos verdere longschade bij deze patiënten kan voorkomen", klinkt het.

Patiënten die COVID-positief zijn en voldoen aan enkele voorwaarden zoals duidelijke COVID-symptomen, de aanwezigheid van een longontsteking en zuurstofnood, zal toestemming gevraagd worden of ze willen deelnemen aan de studie, zegt pneumologe Muriel Lins, die het onderzoek leidt in samenwerking met onderzoekspartner SGS.

Eerder werd de klinische test al goedgekeurd door het federale geneesmiddelenagentschap FAGG. Later zal de test, naast het AZ Sint-Maarten, ook in andere kunnen instellingen gebeuren.

"We zijn enthousiast om de proeven de komende dagen op te starten. We willen uitbreiden naar meerdere sites in België, Europa en de VS in afwachting van mogelijke goedkeuringen van (de internationale geneesmiddelenagentschappen, red.) ANSM, MHRA en FDA. Het eerste deel van het COVA-onderzoek zal ons belangrijke voorlopige gegevens opleveren, terwijl we verder werken om te bevestigen dat Sarconeos met succes de verslechtering van de ademhalingsfunctie bij COVID-19-patiënten kan voorkomen", zegt Stanislas Veillet, CEO van Biophytis.

Toch zal het geneesmiddel in dat geval nog niet meteen op de markt verschijnen. "Een klinische studie verloopt in verschillende fases, die vaak maanden en soms jaren kunnen duren. Het is dus niet zeker wanneer en of het medicijn op de markt zal verschijnen", aldus Lins nog.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.