Mariaziekenhuis Noord-Limburg heeft eigen toestel voor analyse van coronatesten

Het Mariaziekenhuis Noord-Limburg heeft een toestel aangekocht om zelf coronatesten te analyseren om zo sneller over de testresultaten te beschikken. Dat is dinsdag bekendgemaakt. Per dag kunnen 96 tot 144 stalen getest worden waarvan het resultaat binnen enkele uren bekend is. Het onderzoek gebeurt via een PCR-test.

Begin mei startte het Mariaziekenhuis met een geleidelijke uitbreiding van het aantal consultaties, onderzoeken en ingrepen. Daarbij waren maatregelen nodig om patiëntenstromen te scheiden in COVID-19- en niet-COVID-19-patiënten. Dat gebeurt enerzijds door het meten van de lichaamstemperatuur bij het binnenkomen via een thermoscan en anderzijds door een coronatest enkele dagen voor opname.

"Het scheiden van patiënten met een vermoeden van COVID-19 is erg belangrijk in de opstartfase. Patiënten, die een geplande opname of operatie ondergaan krijgen vooraf een telefoontje met de vraag om op een afgesproken tijdstip langs te komen om een test af te nemen. Als een patiënt besmet is, kan gekeken worden of de opname kan uitgesteld worden of dat speciale maatregelen nodig zijn. Zo wordt een van de operatiezalen voorbehouden voor COVID-19-patiënten en besmette personen worden in een isolatiekamer verpleegd," legt hoofdgeneesheer Verroken uit.

"Door eigen testen uit te voeren kunnen we patiënten veel sneller aan een juiste stroom toewijzen. Vroeger moesten we soms twee dagen wachten op de testresultaten. Met het eigen toestel weten we het resultaat doorgaans dezelfde dag nog. Dat heeft voordelen voor patiënten en medewerkers. Voor hoogdringende gevallen beschikte het ziekenhuis al over de nodige apparatuur. We hebben in het najaar een respiratoir panel in gebruik genomen. We kunnen met een simpele test 22 kiemen opsporen zoals griep en legionella, maar ook het coronavirus. Omdat het een dure test is, waarvan we maar een vijftiental per dag kunnen onderzoeken, houden we deze voor noodgevallen zoals voor patiënten die dringend geopereerd moeten worden", aldus dokter Bafort van het Mariaziekenhuis Noord -Limburg in Pelt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.