Marc Noppen: "Sneller beleid had afbouw niet-dringende zorg vermeden"

Voor de vierde keer moeten de ziekenhuizen in ons land de niet-dringende zorg afbouwen om genoeg plaats vrij te houden voor coronapatiënten die op intensive care belanden. CEO van het UZ Brussel Marc Noppen zag de bui al hangen en wijst met de vinger naar het trage beleid in ons land.

De crisiscel van het UZ Brussel had begin deze week al geanticipeerd door bepaalde zorg te beginnen afbouwen. Dat werd snel werkelijkheid nu het Hospital & Transport Surge Capacity Comité in een omzendbrief vraagt om alle niet-dringende zorg per direct met twee weken uit te stellen. 

"We waren zelf al tot de conclusie gekomen om een aantal activiteiten af te bouwen om personeel te kunnen inzetten op intensive care", vertelt Noppen. "Toen hebben we nog al lachend gezegd: waarschijnlijk zijn ze nu de brief aan het typen."

In het UZ Brussel noteren ze nu al opnamecijfers die hoger liggen dan tijdens de derde golf. "De tweede en derde golf hadden we grotendeels kunnen vermijden met een sneller beleid en deze vierde zeker", betreurt Noppen. Hij heeft weinig begrip voor de politieke beslissingen die te voortvarend bleken. 

"Ik vind dat er in Vlaanderen veel te vroeg maatregelen zijn gelost, tegen alle adviezen in. In Brussel zijn ze op dat moment niet gelost en dus zien we nu de paradoxale situatie dat de druk in Vlaanderen groter is dan in Brussel en Wallonië. De eerste transfers zijn al gebeurd", verduidelijkt Noppen.

De druk op de ziekenhuizen lijkt nog niet af te nemen in de komende weken. De wiskundige van het UZ Brussel voorspelt nu nog een verdere stijging tot 7 à 8 december, met nadien een trage daling om tegen eind december aan 500 bedden op intensieve zorg te zitten in heel het land, wat nog steeds hoog is.

"Je moet ingrijpen voor de cijfers exponentieel stijgen, dat kan ik niet genoeg herhalen", stelt Noppen. "Zijn ze voldoende de maatregelen? Ik weet het niet. Maatregelen zijn één ding, maar implementatie en nalevingstoezicht is een ander ding. Ik vrees dat het hieraan nog wat ontbreekt bij ons", besluit de CEO van het UZ Brussel.

> "Tegen 10 december geen plaats meer op IZ" (Marcel Van der Auwera)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.