Luchtvervuiling doet mortaliteit covid-19 toenemen

Een langetermijnblootstelling aan luchtvervuiling kan voor een verhoogd risico op overlijden aan covid-19 zorgen met wereldwijd gemiddeld 15 procent. Voor België gaat het om 21 procent. Dat blijkt uit een internationale studie waarvan de resultaten dinsdag gepubliceerd werden in het gespecialiseerde blad Cardiovascular Research.

In Europa zou het gaan om een verhoogd risico met gemiddeld 19 procent, in de Verenigde Staten met 17 procent en in het oosten van Azië met ongeveer 27 procent, zo blijkt uit de studie van het Duitse instituut Max Planck.

De blootstelling op lange termijn aan luchtvervuiling zou in Tsjechië bijgedragen hebben aan 29 procent van de overlijdens aan het coronavirus. In China zou het gaan om 27 procent, in Duitsland om 26 procent, in Zwitserland om 22 procent, in België om 21 procent, in Nederland om 19 procent en in Frankrijk om 18 procent.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.