Levensverwachting nam forse duik in 2020

Na een decennialange stijging heeft de coronapandemie de gemiddelde levensverwachting van de Europeanen vorig jaar doen dalen, zo blijkt uit gegevens van het Europese statistische bureau Eurostat. In België daalde de levensverwachting met 1,2 jaar.

In 2019 bedroeg de gemiddelde levensverwachting in België 82,1 jaar. Een jaar later was die verwachte levensduur bij geboorte gedaald tot 80,9 jaar. Enkel in Spanje (-1,6 jaar), Bulgarije (-1,5 jaar), Litouwen (-1,4 jaar), Polen (-1,4 jaar) en Roemenië (-1,4 jaar) was de daling nog scherper.

De levensverwachting nam een duik in de meeste landen waarvoor reeds gegevens beschikbaar zijn. Enkel Denen (+0,1 jaar), Finnen (+0,1 jaar) en Noren (+0,3 jaar) zagen hun levensverwachtig vorig jaar verder toenemen. Zweden (-0,8 jaar) was de Scandinavische uitzondering.

De dalende levensverwachting in Europa is opvallend. De Europeanen zijn het immers gewoon geraakt om een steeds langer leven tegemoet te zien. Sinds de jaren '60 steeg de levensverwachting met gemiddeld meer dan twee jaar per decennium.

In 2019 bedroeg de gemiddelde levensverwachting in de 27 lidstaten van de Europese Unie 81,3 jaar, tegen 80,1 jaar in 2011. Voor 2020 is nog geen globaal EU-gemiddelde beschikbaar omdat Ierland nog geen gegevens heeft overgemaakt.

Eurostat stipt wel aan dat de levensverwachting een indicator is die de mortaliteit in een bepaalde periode weergeeft. De gemiddelde baby die geboren is in 2019 leeft niet noodzakelijk langer dan een baby die in 2020 het levenslicht zag, tenzij de omstandigheden gelijk zouden blijven en de coronapandemie zijn hele levensduur zou voortwoekeren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.