Leuvense onderzoekers vinden link tussen darmfloratype ontstekingsziektes en depressie

Het Centrum voor Microbiologie (VIB-KU Leuven), onder leiding van professor Jeroen Raes, heeft een bepaald type van darmflorasamenstelling gevonden dat vaak voorkomt bij patiënten met ontstekingsziekten in de darmen en de lever. Enkele maanden geleden bleek reeds dat er ook een link was met verminderd welzijn en zelfs depressie bij patiënten. 

In het kader van het Vlaams Darmflora Project inventariseerde het Leuvense labo de stalen van de stoelgangen van meer dan 3.000 gezonde vrijwilligers. Uit een vergelijking van deze resultaten met de darmflora van patiënten die lijden aan ontstekingsziekten in darmen en lever, zoals de ziekte van Crohn, colis ulcerosa en Primaire Scleroserende Cholangitis (PSC), bleek dat een bepaald type darmflorasamenstelling - het B2-enterotype - veel vaker voorkwam bij deze patiënten.

"Dit afwijkend enterotype wordt gekenmerkt door een laag aantal bacteriën en een lage bacteriële diversiteit. Zo bevat het aanzienlijk minder ontstekingsremmende bacteriën zoals Faecalibacterium. Het B2-enterotype komt ook beduidend vaker voor bij mensen met darmontstekingen", aldus professor Séverine Vermeire (KU Leuven).

Het B2-enterotype kwam slechts voor bij 13 procent van de gezonde vrijwilligers, terwijl dit bij patiënten varieerde van 38 tot zelfs 78 procent. Enkele maanden geleden ontdekten Raes en co overigens dat hetzelfde darmfloratype ook vaker voorkomt bij patiënten met een depressie. Daar liep het percentage op tot 26 procent. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.