Leuvense onderzoekers ontrafelen fascinerende rol mitochondriën 

Onderzoekers van VIB-KU Leuven hebben bij de vorming van het menselijk lichaam de cruciale rol blootgelegd van mitochondriën in de omzetting van stam- naar zenuwcellen in de hersenen. Mitochondriën zijn kleine organellen die elke cel in ons lichaam voorzien van brandstof. Deze vinding is onder meer nuttig voor de herprogrammering van stamcellen tot zenuwcellen.

"Er zijn heel wat ziekten die veroorzaakt worden door defecte mitochondriën en die gaan dikwijls gepaard met ontwikkelingsproblemen, onder andere van de hersenen. We dachten dat dit lag aan de cruciale rol van mitochondriën bij de energievoorziening van cellen, maar dit blijkt slechts een deel van het verhaal te zijn", aldus Pierre Vanderhaeghen (VIB-KU Leuven, ULB), specialist in stamcel- en ontwikkelingsneurobiologie.

Mitochondriën spelen ook een sleutelrol bij de omzetting van stamcellen naar zenuwcellen. Gesplitste mitochondriën blijken met name de omzetting van zenuwcellen te stimuleren, terwijl mitochondriën die samensmelten na de celdeling ervoor zorgen dat stamcellen zich gewoon verder blijven vermenigvuldigen. Ze doen dit bovendien in een heel specifieke periode onmiddellijk na de celdeling die opmerkelijk twee keer zo lang is bij mensen als bij muizen.

Deze vinding toont niet alleen aan hoe defecte mitochondriën kunnen leiden tot tal van hersenziekten, maar ook hoe de mens als soort doorheen de evolutie een groter stel hersenen ontwikkelde. "Omdat de vermelde periode veel langer is dan muizencellen vermoeden we dat dit proces een rol speelt bij de ontwikkeling van de unieke hersenomvang en cognitieve vaardigheden van de mens. Het is fascinerend te denken dat mitochondrieën hebben bijgedragen aan de recente evolutie van het menselijk brein", aldus onderzoeker Pierre Casimir.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.