Vaccins van Moderna vanaf vandaag verdeeld in Europa

De eerste doses van het coronavaccin van Moderna worden vanaf vandaag verspreid in Europa. Dat meldt de Amerikaanse farmagroep. Onder meer in Nederland, Frankrijk en Duitsland wordt het vaccin vandaag al geleverd, een exacte datum voor België is er nog niet.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Europese Commissie oordeelden afgelopen woensdag positief over het coronavaccin van Moderna. Het is, naast dat van Pfizer/BioNTech, het tweede coronavaccin dat in Europa kan worden ingezet tegen het virus. Europa heeft bij de Amerikaanse fabrikant 160 miljoen dosissen besteld die onder de 27 lidstaten zullen worden verdeeld. Ons land koopt er 2 miljoen aan, een stuk minder dan het aantal bestelde vaccins van Pfizer/BioNTech.

Het Moderna-vaccin wordt op twee plaatsen geproduceerd: in de Verenigde Staten en bij Lonza in het Zwitserse Visp. De Zwitserse logistieke groep Kuehne+Nagel zal het transport van het vaccin voor haar rekening nemen. In Europa worden de vaccins centraal opgeslagen in een farmahub, maar de exacte locatie daarvan wordt niet bekendgemaakt.

Binnen Europa zou het vervoer over de weg gebeuren. Kuehne+Nagel beschikt hiervoor over 200 speciale voertuigen voor farmatransport. Het vaccin van Moderna moet op -20 graden Celsius bewaard worden, wat dus minder complex is dan dat van Pfizer/BioNTech dat aan -80 graden moet worden bewaard. Eenmaal ontdooid, blijft het Moderna-vaccin nog dertig dagen goed op koelkasttemperatuur.

De eerste leveringen van Moderna aan de EU zijn vandaag/maandag van start gegaan. Onder meer Nederland, Frankrijk en Duitsland hebben vandaag hun eerste dosissen ontvangen. Wanneer in ons land de eerste levering verwacht wordt, is nog koffiedik kijken. Volgens het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) is dat eind januari gepland, maar een concrete datum is er op dit moment nog niet. Ook over het aantal doses is nog niets bekend, al sprak viroloog Pierre Van Damme vorige week van zowat 20.000 dosissen tijdens de eerste levering.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.