Jodiumtabletten geproduceerd in 2010-2011 nog zeker goed tot 2023

Wie jodiumpillen in huis heeft die in 2010 of 2011 geproduceerd zijn, kunnen die nog ten minste tot mei 2023 gebruiken. Dat blijkt uit een analyse van gezondheidsinstituut Sciensano, waarover de nucleaire waakhond FANC vrijdag bericht.

Op jodiumtabletten staat geen vervaldatum, enkel de productiedatum. De tabletten zijn minstens 10 jaar geldig en na die periode gebeurt er een stabiliteitsstudie door Sciensano. Dit jaar hebben de wetenschappers de jodiumtabletten met productiedatum tussen oktober 2010 en juni 2011 geanalyseerd.

Uit de analyse blijkt dat de tabletten nog minstens tot 5 mei 2023 voldoen aan de strengste veiligheidsstandaarden voor geneesmiddelen. De houdbaarheid wordt als voorzorgsmaatregel ieder jaar opnieuw getest.

Het FANC benadrukt dat jodiumtabletten een heel stabiel product zijn die lang houdbaar zijn als je ze op een correcte manier bewaart - in hun originele verpakking, op kamertemperatuur en weg van vocht en licht. "Net zoals keukenzout vergaat het jodium van de tabletten bijna niet. De hoeveelheid van de actieve stof is meer dan voldoende om het gewenste effect te bereiken gedurende vele jaren", klinkt het.

Bij een nucleair incident waarbij radioactief jodium vrijkomt, beschermt de inname van stabiel jodium de schildklier. De overheid raadt sinds 1999 mensen in een straal van 20 kilometer rond een nucleaire site aan tabletten in huis te halen. In 2018 werd de aanbeveling uitgebreid naar alle personen en instellingen op Belgische bodem die verantwoordelijk zijn voor kinderen.

Begin maart, kort nadat de oorlog in Oekraïne uitbrak, trokken mensen nog massaal naar de apotheek om hun gratis jodiumtabletten af te halen. Het FANC herhaalt vrijdag nog eens dat de situatie in Oekraïne vandaag geen gevaar vormt voor de Belgische bevolking en dat het dus niet nodig is om in het kader van de oorlog jodiumtabletten in huis te halen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    17 mei 2022

    Best dat brandstichter Maggy weg is en Frank verbrandt zich aan niets meer , zelfs niet aan vrouwen !