Voorraad aan prikpennen tegen allergische reacties slinkt

De vooraad aan prikpennen tegen allergische reacties, ook gekend als EpiPen, bij de Belgische apothekers slinkt. Het zou bovendien niet mogelijk zijn om nieuwe prikpennen te bestellen bij de medicijnenverdelers. Dat schrijft Het Nieuwsblad donderdag en bevestigt Febelco, de grootste Belgische verdeler van geneesmiddelen, aan Belga.

Febelco levert aan meer dan 3.200 apotheken in ons land. Febelco verdeelt twee referentiegeneesmiddelen die als prikpen tegen allergische reacties dienstdoen, vertelt Olivier Delaere, CEO bij Febelco Group donderdag. 

De stock van het eerste referentiegeneesmiddel was op 4 augustus al leeg. In juli merkte Febelco een sterke stijging in het aantal bestellingen van dat middel, maar dat valt te wijten aan het feit dat de concurrent nog sneller uitverkocht was, legt Delaere uit. 

Van het tweede referentiegeneesmiddel is er nog een beetje stock beschikbaar, maar verwacht wordt dat die binnen een week uitverkocht zal zijn. Volgens de producenten zou er op 22 augustus opnieuw voorraad zijn, "maar dat is niet 100 procent zeker", aldus Delaere. 

De oorzaak van het probleem zou op de productiesite liggen, klinkt het nog bij Febelco. De medicijnenverdeler ziet de laatste jaren, en in het bijzonder de laatste maanden, een trend van meer productieproblemen. Febelco vreest dan ook dat er nog moeilijke maanden en jaren in het verschiet liggen. Tekorten zouden voorkomen kunnen worden, mochten de overheden parallelinvoer faciliteren, meent Febelco.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.