Kankerpatiënten krijgen nog te vaak een verkeerde diagnose

Eén op de vier kankerpatiënten kreeg eerst een verkeerde diagnose. Bij 8 procent gebeurde dat zelfs meermaals. En 13 procent moest minstens een half jaar wachten op de juiste diagnose. Dat blijkt uit een enquête van het internationale platform All.Can, schrijven Gazet van Antwerpen, Belang van Limburg, Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws.

Sinds maart is het internationale platform ook actief in ons land. Het wordt gesponsord door een aantal bedrijven uit de farmasector en krijgt de steun van ziekenhuizen, mutualiteiten, gezondheidsexperts en de universiteiten van Gent en Hasselt. Volgens All.Can heeft België een uitstekende kankerzorg, maar gebeuren er nog te vaak verkeerde diagnoses en krijgen de patiënten te weinig informatie.

Vier op de tien patiënten gaf voorts aan te weinig begrijpbare informatie te hebben gekregen over symptomen die mogelijk wijzen op herval. Een grote groep mensen vindt tenslotte dat ze te weinig steun krijgen bij het omgaan met de blijvende symptomen en neveneffecten van kanker.

Lees ook : All.Can Belgium, een nieuw platform voor een betere aanpak van kanker

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.