Leger springt bij in coronacrisis, maar moet al nee zeggen door enorme vraag

Legerartsen, ambulanciers en zelfs legerhelikopters sprongen al bij in de strijd tegen de coronacrisis. Maar nu kan het leger niet meer volgen: "Alle capaciteit is opgebruikt", luidt het in De Standaard, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen.

Minister van Defensie Ludivine Dedonder vroeg op 23 oktober aan het leger om alle beschikbare middelen in te zetten tegen de verspreiding van het coronavirus. Medisch personeel, paramedici, ambulanciers: wie niet op missie was, moest helpen. Tenten, ziekenwagens en containers: wat niet in het buitenland zat, werd ingezet.

Nog geen vier weken later is alle capaciteit opgebruikt. Een woonzorgcentrum in Wetteren dat met een zware uitbraak kampt en deze week om externe hulp smeekte, kreeg nul op het rekest. "Onze capaciteit aan artsen en verpleegkundigen is volledig ingezet", zegt het leger. "Wij proberen maximaal de woonzorgcentra te ondersteunen met onze goed getrainde ambulanciers, maar ook daar zitten we stilaan aan onze limiet."

Afhankelijk van het tijdstip van het verzoek tot steun en de beschikbaarheid van het personeel, is het mogelijk dat wij niet in staat zijn om in te gaan op bepaalde verzoeken. "De middelen zijn niet onuitputtelijk."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.