Van Ranst pleit voor uitstel tweede vaccindosis

Marc Van Ranst (KU Leuven) pleit ervoor om na te denken over een nieuwe vaccinatiestrategie, waarbij er prioriteit zou worden gegeven om iedereen een eerste vaccindosis te geven. Dat zei hij gisteravond op Twitter.

Momenteel kiest België er nog voor om vaccindosissen opzij te houden, zodat er zeker genoeg vaccins zijn om wie een eerste prikje kreeg drie weken later een tweede keer in te enten. Maar er gaan stemmen op om dat tweede prikje wat langer uit te stellen - bijvoorbeeld zes weken - zodat er sneller meer mensen een eerste keer gevaccineerd zouden kunnen worden. 

 "Met de recente gegevens uit Schotland en Israël zouden de Hoge Gezondheidsraad en de Task Force Vaccinaties zich misschien terug kunnen buigen over een vaccinatiestrategie waar we beginnen met iedereen een eerste dosis te geven", zo tweette hij.

De viroloog ziet in die gegevens ook mogelijkheden om de AstraZeneca-vaccins toch aan 65-plussers te geven. In België wordt dat vaccin voorlopig alleen gebruikt voor mensen tot 55 jaar.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.