Zorgverleners uitgeteld nog voor tweede piek

Er is genoeg materiaal en dus minder angst bij zorgverleners, maar de psychische klachten zijn nu al minstens even groot als in april. Dat blijkt uit de vierde online enquête van De ZorgSamen, een initiatief van koepelorganisatie Zorgnet-Icuro. Enkele cijfers:

  • onder druk staan (55% van de deelnemers)
  • zich vermoeid voelen (55%)
  • hyperalert zijn (43%)
  • slaaptekort (42%)
  • zich onvoldoende kunnen ontspannen (35%)

"We hadden verwacht een positief effect van de zomer te zien, maar dat is helemaal niet het geval", zegt professor Kris Vanhaecht van het Leuvens Instituut voor Gezondheidszorg (KU Leuven). "De resultaten zijn in feite slechter dan tijdens de eerste COVID-golf in april."

De bevraging werd afgenomen begin oktober, dus nog voor de ziekenhuisopnames flink stegen. Er participeerden 1.280 medewerkers van ziekenhuizen en woonzorgcentra.

In april waren de scores voor 'onder druk staan' en 'voortdurend hyperalert zijn' weliswaar nog hoger dan begin oktober. Ook was er toen meer angst bij het zorgpersoneel. "Die is afgevlakt omdat men weet wat er komt en omdat er nergens een tekort aan beschermingsmateriaal is en er overal draaiboeken en protocollen zijn", zegt Vanhaecht.

Maar andere symptomen zaten begin oktober al even hoog als in april. 

Gelijkaardige bevindingen kwamen ook al aan het licht in een enquête van De Specialist en MediSfeer.

Lees ook : Vooral onduidelijke richtlijnen bemoeilijken uw werk

Ziekteverzuim onder personeel dreigt Brusselse ziekenhuizen parten te spelen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.