Pfizer-topman Bourla verdedigt prijs van zijn vaccin

Het vaccin van Pfizer/BioNTech tegen COVID-19, vandaag een van de duurste op de markt, is niet duurder dan een maaltijd en zal zonder winst worden aangeboden aan arme landen, vooral in Afrika. Dat heeft Albert Bourla, topman van de Amerikaanse farmaceut, gisteren gezegd.

"De vaccins hebben een onschatbare prijs. Ze redden mensenlevens, ze laten toe dat de economie heropend wordt, maar we verkopen ze voor de prijs van een maaltijd", verzekerde Bourla in een gezamenlijk interview met het Franse dagblad Les Echos, het Duitse Handelsblatt, de Italiaanse Corriere Della Serra en het Spaanse El Mundo.

Het vaccin van Pfizer/BioNTech is samen met dat van Moderna het vaccin dat door de Europese Commissie het duurste is aangekocht voor de huidige vaccinatiecampagne, volgens gegevens die enkele maanden geleden werden onthuld door een Belgische regeringslid.

De eenheidsprijs van het Pfizer-vaccin bedroeg 12 euro, steeg tot 15 euro en de contracten zijn getekend voor een bedrag van 19,5 euro, aldus de Bulgaarse premier Boïko Borissov die zondag wordt geciteerd door de website Euractiv.

Die prijzen staan "in contrast met het Britse AstraZeneca, dat beloofde geen winst te maken op zijn vaccin tijdens de pandemie en heeft het aan Brussel voor minder dan 2 euro per eenheid verkocht."

De door Borissov genoemde bedragen werden niet bevestigd door Bourla, maar hij gaf toe dat zijn vaccin duurder werd verkocht aan ontwikkelde landen zoals EU-leden en de Verenigde Staten. "In landen met een gemiddeld inkomen verkopen we het voor de helft van die prijs. En in lageinkomenslanden, bijvoorbeeld in Afrika, verdelen we ze tegen kostprijs", aldus Bourla.

Verschillende waarnemers achten het echter onwaarschijnlijk dat het Pfizer/BioNTech-vaccin op grote schaal in Afrikaanse landen zal worden verspreid, omdat het bij extreem lage temperaturen moet worden bewaard vanwege de mRNA-technologie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.