Brussels en Waals Parlement zetten licht op groen voor verlenging CST

De plenaire vergadering van het Brussels Parlement heeft gisteravond het licht op groen gezet voor de verlenging van het gebruik van het Covid Safe Ticket (CST) met maximaal drie maanden tot 15 april. De meerderheid en CD&V stemden voor, PVDA en Vlaams Belang tegen, en de rest van de oppositie onthield zich, net zoals Hilde Sabbe (one.brussels-Vooruit).

Even voordien sprak ook het Waals Parlement zich uit voor een verlenging. De meerderheid stemde voor, cdH onthield zich en PVDA stemde tegen.

De oorspronkelijke ordonnantie, die begin oktober goedgekeurd werd, beperkt de uitbreiding van het CST-gebruik in de tijd - tot 30 juni 2022 met een eerste vervaldag op zaterdag 15 januari - en tot een aantal sectoren: horeca, dancings en discotheken, sportclubs, fitnesscentra, beurzen en cong ressen, de culturele, recreatieve en feestelijke sector, de residentiële zorginstellingen voor kwetsbare personen, en evenementen vanaf 50 personen binnen en 200 personen buiten. Het CST is verplicht vanaf 16 jaar of vanaf 12 jaar voor massa-evenementen en residentiële zorginstellingen voor kwetsbare personen. 

Volgens de Brusselse regering verantwoordt de huidige epidemiologische toestand in het Brussels Gewest de verlenging van de oorspronkelijke ordonnantie, zo staat te lezen in de toelichting van het ontwerp van ordonnantie. 

Gilles Verstraeten (N-VA) erkende dat het niet onbegrijpelijk is dat er in volle omikrongolf een zekere terughoudenheid is om een bestaande maatregel los te laten. "Het probleem is echter dat er stilaan meer twijfels rijzen over hoe effectief de CST in feite nog is als middel om de pandemie in te dijken. Er is de hogere besmettelijkheid, studies die schijnen aan te tonen dat de vaccinatie - dat nog altijd ons belangrijkste wapen tegen de ziekte is - extreem goed werkt tegen symptomen en dus echt de prioriteit moet blijven, weliswaar minder efficiënt aan het worden is tegen besmettelijkheid en de overdraagbaarheid van het virus", stelde Verstraeten.

Hij drong erop aan  dringend een sterkere en wetenschappelijk onderbouwde analyse van deze maatregel te maken, "zodat we een duidelijk zicht hebben op de effectiviteit ervan, zodat  deze in het parlementair debat, op basis van feiten kan afgewogen worden tegen de algemene vrijheidsbeperking die de maatregel impliceert".

David Leisterh (MR) merkte op dat de teksten voor de verlenging van het CST een maand voordien in het parlement moesten worden ingediend, wat niet het geval was. Hij betreurde ook dat de verlenging niet met onderbouwd cijfermateriaal is geargumenteerd.

Juan Benjumea-Morena stelde dat Groen de ordonnantie steunt, maar dat de partij waakzaam blijft en meer studies wil over de doeltreffendheid en de proportionaliteit van het CST. Ook andere meerderheidspartijen drongen aan op een snelle evaluatie van de maatregel. Onder meer Marie Nagy (DéFI) pleitte voor een spoedig parlementair debat over het rapport van coronacommissaris Pedro Facon over het CST. Dat rapport moet er binnen enkele dagen zijn, gaf minister van Volksgezondheid Alain Maron mee in zijn tussenkomst.

Hilde Sabbe onthield zich omdat het CST een vals gevoel van veiligheid creëert, maar ook omwille van de vanzelfsprekendheid waarmee de maatregel verlengd werd.

Voor PVDA is het wetenschappelijk niet bewezen dat de maatregel werkt. Bovendien is het CST niet democratisch en vrijheidsbeperkend, luidt het. Tenslotte is CST niet veilig omdat men steeds besmet kan worden of iemand anders besmetten, verantwoordde Jan Busselen de tegenstem van zijn fractie. 

Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang) stemde tegen omdat er geen enkel wetenschappelijk bewijs is dat het CST werkt. Het pesten van mensen die zich niet laten vaccineren, kan volgens hem niet.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.