MR wil breder privacykader voor corona-app

De MR-Kamerfractie zal het voorstel van resolutie van Ecolo-Groen over het privacykader voor de app in de strijd tegen het coronavirus niet steunen. Het voorstel krijgt wel al de steun van socialisten, Open Vld en CD&V, maar volgens MR biedt het kader onvoldoende garanties.

De plenaire Kamer stemt donderdag over de inoverwegingneming van het resolutievoorstel van Groen-Kamerlid Jessika Soors. In de resolutie staat dat een corona-app, die burgers kan informeren en waarschuwen voor gevaar op besmetting met het virus, enkel kan worden ingevoerd als ze omkaderd wordt met strikte privacyregels en als het gebruik ervan strikt vrijwillig is.

Sp.a, CD&V, Open Vld en PS lieten al weten de tekst te steunen. MR doet dat niet, bleek donderdag. Volgens de Franstalige liberalen gaat de tekst niet ver genoeg in de bescherming van de privacy, zegt Kamerlid Nathalie Gilson. Daarnaast is er voor de MR niet voldoende nadruk gelegd op de rol van de deelstaten, die bevoegd zijn voor het traceren van contacten van besmette personen. De fractie is van plan amendementen in te dienen tijdens de bespreking van de tekst in de Kamercommissie.

De installatie van de app wordt in elk geval vrijwillig, benadrukte bevoegd minister Philippe De Backer (Open Vld) donderdag na vragen van Kamerleden Sammy Mahdi (CD&V) en Khalil Aouasti (PS). "We kunnen de mensen niet verplichten hun persoonlijke gegevens door te geven." De Backer benadrukte ook dat de verschillende bestuursniveaus samen zullen werken om contacten van besmette patiënten op te sporen. Aan villa Politica benadrukte hij dat vooral het contactonderzoek belangrijk wordt om de verspreiding van het virus in kaart te brengen en te stoppen. "Dat hebben we nodig om over te gaan tot een exitstrategie. Daar is geen app voor nodig", klonk het.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.