Paul Magnette en Alexandre De Croo aangeduid als coformateurs

Koning Filip heeft PS-voorzitter Paul Magnette en vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) aangeduid als coformateurs. Dat heeft het Paleis zonet meegedeeld. Daarmee is weer een klip genomen, maar de uitdagingen zijn zeker nog enorm om tot een regering te komen en een berg van problemen aan te pakken.
"Zijne Majesteit de Koning heeft de heren Egbert Lachaert en Conner Rousseau in audiëntie ontvangen in het Paleis te Brussel. De preformateurs hebben hun eindverslag overgemaakt. De Koning heeft een einde gesteld aan hun opdracht en zijn waardering uitgedrukt voor het geleverde werk", luidt de mededeling van het Paleis. "Op basis van hun verslag heeft de Koning de heren Paul Magnette en Alexander De Croo aangesteld als coformateurs. Zij hebben deze opdracht aanvaard en zullen op 28 september (maandag a.s.) verslag uitbrengen aan de Koning."
 
"Het doet er niet toe hoeveel keer je valt, wat telt is hoeveel keer je weer opstaat", aldus een opgeluchte Conner Rousseau (SP.A) na het onderhoud met de koning. "Meneer Lachaert en ikzelf hebben heel hard gewerkt om vertrouwen te vinden. Niet alleen omdat we dat willen, maar omdat het moest."

"De laatste dagen waren heel moeilijk", aldus een zichtbaar vermoeide Egbert Lachaert (Open VLD). "Na 16 maanden eindelijk een nieuwe federale regering: dat is niet evident met partijen van verschillende origine en verschillende ideologieën." Volgens Lachaert zijn er nu weer evenwichten "waaraan niemand tornt".

Nog geen premier maar kandidaten uitgedund

Dat de koning twee coformateurs aanduidt, betekent dat er nog geen keuze is gemaakt wie er premier wordt. Koen Geens en Sophie Wilmès met name. Het doet denken aan 2014, toen ook Kris Peeters van CD&V en Charles Michel in die situatie zaten. Charles Michel trok toen aan het langste eind.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.