"Lagere vaccinatiegraad in Brussel mag geen belemmering zijn voor Vlaanderen"

De lagere vaccinatiegraad in Wallonië en Brussel "mag ons niet belemmeren om met de nodige voorzichtigheid het leven ten volle te hernemen". Dat zei N-VA-voorzitter Bart De Wever zondagvoormiddag op de familiedag van zijn partij in Plopsaland in De Panne, waar 9.000 leden op afkwamen.

Net na een ritje met de rollercoaster 'The Ride to Happiness" gaf De Wever een video-interview aan Belga. De N-VA-voorzitter wil het liefst zo snel mogelijk het einde van de meeste coronamaatregelen. "Wat mij betreft kunnen mondmaskers in winkels weg, zeker ook in open lucht - wat voor zin heeft dat?" Toch wil hij niet gezegd hebben dat alle coronamaatregelen morgen op de schop kunnen: "In de sector van het nachtleven bijvoorbeeld is men vragende partij om te werken met ee n covid safe ticket. Dat kan voor mij, maar het hoofddoel moet zijn: we gaan opnieuw werken, we gaan opnieuw mekaar ontmoeten."

"Wij hebben 90 procent vaccinatiegraad bereikt in Vlaanderen. We kunnen het leven hernemen. We kunnen mekaar weer zien, zonder mondmasker. Ik ben zo gelukkig als een kind. Vlaanderen was op het appel, andere regio's spijtig genoeg niet of nog niet, maar dat mag ons niet belemmeren om het leven ten volle hernemen."

Dat zal dan op het volgende overlegcomité moeten worden beslist, maar daar zitten er veel partijen aan tafel weet ook De Wever: "In de federale fase van het rampenplan, heeft de federale overheid daarin finaal de stem. Dat is voor ons heel zuur."

Nu corona minder hoog op de agenda staat, maakt de Vivaldi-regering zich op om werk te maken van sociaal-economisch werk. De Wever is zeer kritisch: "Ik verwacht daar niks van. Er zit geen samenhang in die regering en dat net op het moment dat de pensioenhervorming en arbeidsmarkthervorming dringend nodig zijn. Dat is een drama. Hoe sneller die regering weg zal zijn, hoe beter."

In zijn toespraak voor de leden maakte de partijvoorzitter de sprong naar het confederalisme, waar N-VA al langer op hamert. "In 2024 is het aan de Vlaming om ons het mandaat te geven om die historische opdracht tot een goed einde te brengen", aldus De Wever. "Enkel een sterke N-VA zal erin slagen om de omslag naar een autonoom Vlaanderen te maken."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.