"Laat virus gecontroleerd circuleren en zet vaccinweigeraars in quarantaine" (dr. Tyl Jonckheer)

In een opiniestuk in eigen naam pleit kinderarts Tyl Jonckheer ervoor om het virus gecontroleerd te laten circuleren onder gevaccineerden en geen klassen of scholen meer te sluiten. Volgens Jonckheer staat de samenleving bijna volledig machteloos tegenover omikron en wordt de huidige situatie onhoudbaar.

"Zou het niet logischer zijn om alle mensen die niet gevaccineerd willen worden en diegenen die een verhoogd risico lopen, in quarantaine te plaatsen" in plaats van met allerhande maatregelen die bij de bevolking veeleer overkomen als willekeurig gekozen lapmiddelen, slechts een discrete vertraging van het virus te bekomen, vraagt hij zich af.

Dr. Jonckheer - die ook coördinator van de Belgian Paediatric COVID-19 Task Force en voorzitter van de Belgische Beroepsvereniging van Ki nderartsen is - stelt voor om iedereen die geen symptomen heeft, gewoon te laten werken of naar school te laten gaan.

Niet-gevaccineerden overtuigen doet men best door strenge maatregelen in te voeren waardoor zij de facto uit de maatschappij worden geweerd, aldus Jonckheer. De economische impact hiervan moet nog wel berekend worden, "maar het draagvlak bij het deel van de bevolking dat zich laat vaccineren, (de overgrote meerderheid) zal veel groter zijn en de boodschap eenvoudig en duidelijk", maakt hij zich sterk. 

Obesitas, depressie, angst

De kinderarts waarschuwt ervoor dat het sluiten van scholen en het overschakelen op afstandsonderwijs immense gevolgen hebben op korte en lange termijn, zowel voor de kinderen als voor de samenleving als geheel. Dergelijke maatregelen doen onder andere het risico op obesitas bij kinderen toenemen. Op latere leeftijd zal dat gigantische meerkosten met zich meebrengen voor de gezondheidszorg, betoogt hij. De arts voert ook aan dat een lagere scholingsgraad op termijn tot meer verloren levensjaren leidt dan COVID-19, net als de gevolgen van depressies en angst. 

Minder testen en tracen

"Door minder te testen, minder aan contact-tracing te doen, door mensen toch te laten te werken als ze geen symptomen hebben" kan er financieel enorm bespaard worden, besluit Jonckheer. "Dit geld kan dan misschien worden gebruikt voor psychologische ondersteuning van kinderen en volwassenen, het wegwerken van schoolachterstand, intensieve begeleiding van obese kinderen, hulp aan de meest getroffen sectoren van de samenleving enzovoort."

Het is volgens dr. Jonckheer goed mogelijk dat de druk op de intensieve zorg hierdoor gedurende een korte periode zeer hoog wordt, maar men moet zich de vraag stellen "of de hele maatschappij moet worden opgeofferd om zich tegen de slechtst mogelijke scenario's van de statistici te beschermen", klinkt het tot slot.

> Waar zijn we mee bezig? Pleidooi voor andere aanpak coronacrisis

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Bart VISSERS

    14 januari 2022

    Duidelijke visie, collega, maar ik vrees dat de praktische uitwerking zijn doel voorbij zal streven. Niet-gevaccineerden gaan m.i. niet vrijwillig in quarantaine, en hen verplicht opsluiten en isoleren van de maatschappij (voor hoelang ?) is een aanslag op hun vrijheid ...

  • Ingrid Van Acker

    13 januari 2022

    Dank je collega