Apenpokken is nu geen "noodsituatie van internationaal belang", zegt WHO

De wereldwijde uitbraak van het apenpokkenvirus baart de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zorgen, maar er is op dit moment geen sprake van om die te bestempelen als een "noodsituatie van internationaal belang". Dat meldt de VN-organisatie zaterdagavond na drie dagen van overleg in Genève door het verantwoordelijke noodcomité van de WHO. Er zijn sinds begin mei al meer dan 3.000 besmettingen geteld, in meer dan 50 landen.

De noodcommissie is bereid de gegevens opnieuw te evalueren en eventueel een mondiale noodsituatie af te kondigen, als het besmettingspercentage en het aantal getroffen landen in de komende weken stijgt.

"Ik ben zeer bezorgd over de verspreiding van de apenpokken", aldus WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus. Er moeten extra maatregelen, zoals surveillance, risicocommunicatie, tracering van contacten, isolatie, behandeling en vaccinatie, genomen worden om de uitbraak in te dijken, aldus Tedros.

Een noodsituatie uitroepen heeft geen onmiddellijke praktische gevolgen, behalve regeringen en het publiek waakzamer maken. Het coronavirus werd op 30 januari 2020 uitgeroepen tot zo'n noodsituatie.

De apenpokken zijn verwant aan de pokken, die wereldwijd elk jaar miljoenen slachtoffers eisten voor ze in 1980 werden uitgeroeid. De apenpokken zijn echter veel minder ernstig en de meeste mensen herstellen binnen drie tot vier weken. 

Het virus wordt overgedragen via nauwe contacten. Tot nu worden vooral mannen getroffen die seks hebben met andere mannen, maar experts benadrukken dat iedereen het virus kan oplopen. De eerste symptomen zijn hoge koorts, gezwollen lymfeklieren en waterpokkenachtige huiduitslag.

In ons land zijn tot nu toe 77 bevestigde gevallen van apenpokken geregistreerd en 1 mogelijk geval, zo maakte Sciensano woensdag nog bekend. Het gaat om 43 patiënten in Vlaanderen, 28 in Brussel en 7 in Wallonië. Alle gevallen zijn mannen, en de leeftijd varieert tussen 20 en 62 jaar.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.