Kloof tussen aantal geleverde vaccins en toedieningen gegroeid door "transitiefase"

De kloof tussen het aantal vaccins dat aan ons land werd geleverd en het aantal dat al effectief werd toegediend is de voorbije weken nog toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die de Taskforce Vaccinatie heeft vrijgegeven. "We zitten in een transitiefase door de opstart van de vaccinatiecentra en de kinderziekten van het uitnodigingssysteem", zegt Dirk Ramaekers, het hoofd van de taskforce. Het is de bedoeling dat verschil de komende weken weer te beperken.

Volgens de meest recente cijfers kreeg ons land al iets meer dan 1,5 miljoen dosissen van een van de drie COVID-vaccins die momenteel bij ons toegelaten zijn. 943.000 dosissen daarvan werden al effectief toegediend - eerste en tweede prik samengeteld. Het verschil tussen die twee cijfers neemt toe: een week geleden ging het nog om 1,28 miljoen geleverde dosissen tegenover 830.000 toegediende. Half februari was het verschil 'slechts' 200.000 dosissen.

"Er is natuurlijk altijd een zekere delay, een doorlooptijd die je niet kan vermijden", zegt Ramaekers. "Het is zo dat we die zo kort mogelijk houden, maar het gaat toch om één à twee weken." Daarnaast wordt er ook een reserve opzijgehouden om leveringsproblemen op te vangen en zo geplande tweede prikken zeker te kunnen laten doorgaan. De toename van het aantal nog niet toegediende vaccins zou echter vooral te wijten zijn aan de nieuwe fase in de vaccinatiecampagne.

Toch is er volgens Ramaekers ook goed nieuws. "Dat we het AstraZeneca-vaccin nu aan alle leeftijden mogen toedienen, maakt dat er minder praktische problemen zullen zijn in de vaccinatiecentra", denkt hij. "Verder is er beslist om de reserve voor het Pfizer-vaccin te reduceren omdat de leveringen daarvan nu heel stabiel zijn."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.