Drie verenigingen naar Grondwettelijk Hof tegen nieuwe wet op uitkering gehandicapten

Drie vereniging hebben het Grondwettelijk Hof verzocht de wet van 26 maart 2018 nietig te verklaren die striktere voorwaarden verbindt aan de inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) voor gehandicapten. Toenmalig federaal staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) besliste destijds dat wie deze gehandicaptenuitkering wil krijgen, minstens tien jaar in België moet wonen, waarvan vijf jaar onafgebroken.

De Franstalige verenigingen Gamp (Groupe d'Action qui dénonce le Manque de Places pour les personnes handicapées de grande dépendance) en Ligue des Droits Humains, en Dokters van de Wereld dienden op 1 oktober 2018 bij het Grondwettelijk Hof een verzoek tot nietigverklaring in tegen de Belgische staat met betrekking tot artikel 23 van de wet van 26 maart 2018, zo de elden ze vrijdag mee.

Voor de drie verenigingen is de maatregel van Demir "discriminerend en antigrondwettelijk". Hoewel ze dezelfde handicap hebben, kunnen burgers met of zonder de Belgische nationaliteit die legaal in België verblijven, verschillend behandeld worden, zegt Gamp. "Dat druist in tegen de gelijkheid voor de wet die de Grondwet garandeert.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.