Gemiddeld aantal nieuwe besmettingen per dag duikt onder grens van 2.000

In de periode van 7 tot en met 13 januari werden er dagelijks gemiddeld 1.997 nieuwe besmettingen geregistreerd. Het gaat nog steeds om een toename in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen, maar de gerapporteerde stijging is met +11 procent wel minder sterk dan de voorbije dagen. Zaterdag werd nog een stijging met 17 procent gemeld en vrijdag ging het om een toename met 24 procent. Bovendien duikt het gemiddeld aantal nieuwe gevallen per dag hiermee opnieuw onder de grens van 2.000. Dat blijkt zondag uit de dagelijkse cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Er werden in dezelfde periode dagelijks gemiddeld ongeveer 45.500 tests afgenomen in België (+36 procent), de positiviteitsratio bedraagt 5 procent (-0,9 procent).

Bijna alle provincies tekenden in de periode van 7 tot en met 13 januari een stijging op van het aantal coronagevallen, en die stijging schommelt in de meeste provincies rond de 10 pct. In het Brussels hoofdstedelijk gewest gaat het om een sterkere stijging, met 28 procent. Enkel in Namen en Luxemburg is een daling opgetekend.

Het reproductiegetal op basis van het aantal nieuwe gevallen in ons land ligt op 1,006. Het R-getal op basis van het aantal ziekenhuisopnames ligt op 0,916.

Nog in de periode van 7 tot en met 13 januari stierven in België dagelijks gemiddeld 50,1 mensen door het virus, 16 procent minder dan in de week daarvoor. Alles samen bezweken in ons land sinds het begin van de pandemie al 20.396 mensen aan COVID-19.

Voorts werden in de periode van 10 tot en met 16 januari dagelijks gemiddeld 116 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis (-14 procent). Er liggen volgens de meest recente cijfers daarmee 1.818 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen (-6 procent), van wie 352 patiënten intensieve verzorging nodig hebben (-7 procent).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.