Vlaanderen is klaar met operationeel draaiboek voor vaccinatiecentra

De Vlaamse regering is klaar met haar draaiboek voor de vaccinatiecentra. Dat is gisteren voorgesteld aan de steden en gemeenten in Vlaanderen, melden Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), minister van Gezondheid Wouter Beke (CD&V) en minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld).

Het draaiboek gaat uit van verschillende uitgangspunten: zo zal per vaccinatielijn steeds hetzelfde type vaccin toegediend worden, moeten wachtrijen vermeden worden en moeten administratieve handelingen, zoals het registreren van de vaccinatie of het boeken van de tweede afspraak, gescheiden gebeuren van de effectieve vaccinatie.

Per vaccinatielijn zullen er twee medewerkers zijn die de intake doen per vaccinator. Per uur zullen er per vaccinatielijn 20 tot 25 vaccinaties gebeuren en de privacy van hen die gevaccineerd willen worden, moet te allen tijden gerespecteerd worden, luidt het.

Puzzel leggen

Het Agentschap Zorg en Gezondheid bezorgde het draaiboek vorige week al aan de eerstelijnszones en de lokale besturen. De Vlaamse regering benadrukt dat ze veel vertrouwen heeft in de eerstelijnszones en in de lokale besturen om deze operatie tot een goed einde te brengen. "Ze zijn volop bezig om de puzzel te leggen." Naast de eigenlijke vaccinatie zal de registratie van de vaccinatie in Vaccinet een belangrijk onderdeel van het proces zijn.

"De locaties van de vaccinatiecentra werden vorige week afgeklopt. Op sommige plaatsen zijn ze zelfs al klaar met de opbouw. Nu moeten de vaccinatiecentra zo snel mogelijk operationeel zijn. Aan de hand van dit draaiboek hebben de lokale besturen en eerstelijnszones meer informatie over het aantal medewerkers dat ze nodig hebben", zegt minister Somers.

Minister Beke: "Als we zekerheid hebben over de voorraad vaccins, zal de effectieve vaccinatie vlot verlopen. Vlaanderen zal klaar zijn voor de grootste logistieke operatie sinds de Tweede Wereldoorlog, en ik ben ervan overtuigd dat we zullen afkloppen op een hoge vaccinatiegraad."

"Het wordt een lange rit, van rijden en omzien. Ambitieus, maar ook zorgvuldig, in goed overleg met alle partners. Een gedegen voorbereiding en realistische draaiboeken zijn de sleutels tot succes", zegt minister-president Jambon.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.