Malariamedicijn werkt niet tegen coronavirus en vormt gevaar (onderzoek)

Hydroxychloroquine en chloroquine werken niet tegen het coronavirus. Dat zeggen wetenschappers in een nieuw onderzoek dat vrijdag in het medische tijdschrift The Lancet is gepubliceerd.

De medicijnen, die respectievelijk worden gebruikt tegen malaria en reuma, kwamen in het nieuws nadat de Amerikaanse president Donald Trump had gezegd dat hij hydroxychloroquine nam tegen het coronavirus. Die uitspraak leidde tot veel kritiek van artsen en wetenschappers.

In The Lancet zeggen onderzoekers dat de middelen geen effect hebben op COVID-19-patiënten. Het is zelfs zo dat de medicijnen juist een gevaar vormen voor de gezondheid van mensen. Zo kan hydroxychloroquine bijwerkingen zoals hartritmestoornissen veroorzaken. Het sterfterisico is ook groter bij gebruik van het medicijn.

De wetenschappers onderzochten ongeveer 100.000 coronapatiënten in verschillende ziekenhuizen. Die verdeelden ze in vijf groepen: patiënten die met hydroxychloroquine zijn behandeld, zieken die chloroquine kregen toegediend en vervolgens twee groepen die de middelen binnenkregen in combinatie met antibiotica. Ook werden patiënten onderzocht die geen van de medicijnen toegediend kregen.

Het sterftepercentage van die laatste groep lag op 9 procent, zo staat in het artikel. Van de groepen die hydroxychloroquine of chloroquine kregen, stierven respectievelijk 18 en 16,4 procent. Dat percentage lag nog hoger bij coronapatiënten die de medicijnen kregen in combinatie met antibiotica.

De onderzoekers stellen dat mensen die hydroxychloroquine en chloroquine gebruiken, 45 procent meer kans hebben om dood te gaan dan als zij de middelen niet innemen.

Hydroxychloroquine or chloroquine with or without a macrolide for treatment of COVID-19: a multinational registry analysis

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.