Uitstel tweede dosis vaccin ligt op tafel

Ook in ons land wordt over­wogen om zo veel mogelijk mensen een eerste dosis van het coronavaccin te geven, door even te wachten met de tweede dosis. Dat schrijft De Standaard.

Er is nog geen beslissing genomen, maar achter de schermen wordt een herziening van de Belgische vaccinatiestrategie overwogen, bevestigt een bron die nauw betrokken is bij de oefening. Concreet wordt op dit moment onderzocht hoe groot de gezondheidswinst precies is als de tweede dosis van het Pfizer-vaccin pas na zes weken wordt gegeven, in plaats van na de voorgeschreven drie weken.

Versnelling

Ligt momenteel eveneens op tafel: een versnelde uitrol van de eerste dosis in fase 2 van de vaccinatiecampagne, als de brede bevolking aan de beurt is. Daarbij zouden alle beschikbare vaccindosissen worden ingezet als eerste prik en zouden geen vaccindosissen meer gaan naar personen die al een prik hebben gehad - toch tot de leveringen toelaten om aan de toedieningen van de tweede dosis te beginnen.

Op die manier zouden ook de jongvolwassenen veel sneller aan hun eerste prik raken dan tot dusver voorzien.

Het debat speelde eerder al op, maar nu tonen de eerste resultaten uit het buitenland aan dat personen ook na de eerste prik al een goede bescherming opbouwen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Johan Van Calster

    27 februari 2021

    Hierbij heb ik toch bedenkingen. Alle elementen die deel uitmaken van de vergunning (VHB) worden naar mijn gevoel best gerespecteerd en toegepast. Bij optreden van ernstige nevenwerkingen is er juridische onzekerheid en kan de producent dit inroepen om aan de liability te verzaken.