UAntwerpen zoekt 2.000 vrijwilligers in Brussel voor studie CureVac-vaccin

In samenwerking met Mensura en Cohezio start de UAntwerpen eind februari met een fase 3-studie naar het kandidaat-coronavaccin van het Duitse bedrijf CureVac. Dat bevestigt Pierre Van Damme, hoofd van het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (CEV). Er worden 2.000 gezonde volwassenen gezocht om deel te nemen aan de klinische studie, die zal plaatsvinden in Brussel.

Het Duitse CureVac zit momenteel in de laatste testfase van zijn mRNA-vaccin tegen COVID-19. Dat vaccin zal ook bij ons geproduceerd worden, op de site van GSK in Waver. Europa bestelde bij het bedrijf 225 miljoen dosissen, 2,9 miljoen zijn bestemd voor België.

Nadat eerder het CEVAC-onderzoekscentrum van de UGent was gestart met proeven met het CureVac-vaccin, stapt nu ook het CEV van de UAntwerpen in de fase 3-studie. Daarvoor zoekt het 2.000 gezonde volwassenen die willen deelnemen aan studies in de arbeidsgeneeskundige kabinetten van Mensura en Cohezio in Brussel. De start van de klinische studie staat gepland eind februari.

"Op dit moment hebben ongeveer 600 kandidaten zich aangemeld", zegt hoofd van het CEV Pierre Van Damme. "Er wordt ook een oproep gelanceerd onder de studenten van de VUB en de Brusselse hogescholen."

De studie omvat vijf visites en zeven telefoongesprekken voor medische opvolging, gespreid over 25 maanden. Kandidaten krijgen een vergoeding van 150 euro per bezoek.

Wereldwijd loopt de studie bij ongeveer 32.500 deelnemers. Van Damme verwacht dat er resultaten kunnen zijn tegen de zomer, waarna het dossier bij de autoriteiten ingediend kan worden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • An THERSSEN

  11 februari 2021

  Beste,

  mijn zoon is student aan VUB en wil graag meedoen aan de studie naar Duitse kandidaat-coronavaccin van CureVac. Hoe kan je inschrijven ?

  Mv g, An Therssen

 • An THERSSEN

  11 februari 2021

  Beste,

  mijn zoon is student aan VUB en wil graag meedoen aan de studie naar Duitse kandidaat-coronavaccin van CureVac. Hoe kan je inschrijven ?

  Mv g, An Therssen