Erasmusziekenhuis eerste officiële "Stroke Center" in België voor behandeling beroerte

De afdeling vasculaire neurologie van het Erasmusziekenhuis in Brussel heeft dinsdag het Europees certificaat van "Stroke Center" in ontvangst genomen, en wordt daarmee de eerste instelling in België met die titel. In de afdeling vasculaire neurologie worden patiënten verzorgd met een cerebrovasculair accident (CVA), beter bekend als een beroerte. Het certificaat onderscheidt de zorginstellingen die de patiënt "snel en in de beste omstandigheden" behandelen.

Een CVA wordt veroorzaakt door een breuk of occlusie van een slagader in de hersenen. Het bloed kan niet meer normaal circuleren, waardoor hersencellen afsterven.

"Een beroerte moet zo snel mogelijk behandeld worden om de gevolgen te beperken", zegt Noémie Ligot, directeur van de kliniek vasculaire neurologie. "Bij de behandeling van een CVA telt elke minuut mee."

De instellingen die het "Stroke Center"-certificaat dragen, bieden alle mogelijke behandelingen van een beroerte, van het oplossen van een bloedstolling of trombolyse tot de extractie ervan via een katheter of trombectomie.

Daarnaast zijn ook andere dringende neurochirurgische procedures mogelijk, evenals de multidisciplinaire zorg voor de patiënt, van de opname in het ziekenhuis tot de opvolging na de behandeling.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.