Instituut voor Tropische Geneeskunde opent nieuw testcentrum

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) heeft een nieuw onderzoekscomplex geopend in Antwerpen. In het Clinical Trial Centre (CTC) zal onderzoek gebeuren naar mogelijke vaccins, medicijnen en behandelingen tegen infectieziekten, nog voordat ze in gebruik worden genomen.

"We zijn fier dat we dankzij Vlaamse steun een nieuw centrum hebben", zegt minister van Economie Jo Brouns. ""Door COVID-19 beseffen we hoe immens de impact van infectieziekten kan zijn op de wereldwijde volksgezondheid." 

In het CTC kan onderzoek in de meest optimale omstandigheden verlopen. "Het doel is om wetenschap in te zetten om de gezondheid in lage- en middeninkomenslanden te verbeteren", aldus de Britse directeur van het ITG, Marc-Alain Widdowson. "In ons nieuw centrum doen we onderzoek in België, maar met relevantie voor lage- en middeninkomenslanden. Het woord tropisch in tropische ziekten betekent steeds minder, zeker gezien de globalisering en de klimaatverandering." 

Concreet zal het CTC een evaluatie maken van de effectiviteit en veiligheid van medicatie, vaccins en behandelingen bij gezonde vrijwilligers en patiënten. Proefpersonen kunnen zich vrijblijvend aanmelden en deelnemen aan de onderzoeken - als ze voldoen aan de voorwaarden. 

Volgens Pierre Van Damme, vaccinoloog aan de UAntwerpen en hoofd van het Belgische onderzoekscentrum Vaccinopolis, bevestigen beide centra de positie van ons land als belangrijke speler voor klinisch onderzoek. "Beide centra vullen elkaar aan en laten wetenschappelijke samenwerking bij klinische studies met vaccins toe." 

Het CTC werd mee gefinancierd door De Vlaamse Veerkracht, het relanceplan van de Vlaamse overheid dat in het zog van de coronapandemie werd opgericht. De bouw en inrichting van het CTC kostte ongeveer 550.000 euro.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.