De Block versus Emmanuel André: "Leg hand op eigen kop"

Bij het begin van de coronacrisis was er geen leiderschap van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Dat verklaarde microbioloog en voormalig interfederaal woordvoerder Emmanuel André  in de covid-commissie van de Kamer. "De epidemie was haar ding niet." De Block bijt van zich af.

Emmanuel André nam vorige vrijdag ruimschoots de tijd om op de vragen van de commissieleden te antwoorden. Hij betreurde daarbij het gebrek aan leiderschap en de institutionele structuur van ons land.

"We hebben geen echt leiderschap zien ontstaan" tijdens de eerste golf van de corona-epidemie, luidde het. "En dat is spijtig. We hadden gedacht dat de federale minister van Volksgezondheid die rol zou spelen. Maar we hebben vastgesteld dat de epidemie haar ding niet was. Ze voerde veeleer een communicatie om zich te rechtvaardigen dan om leiderschap aan de dag te leggen. Verschillende experten hebben toen het woord genomen terwijl het mogelijk was een leidersfiguur te hebben."

Machts- en invloedspelletjes

André pleitte voor meer samenwerking tussen de verschillende instanties en disciplines. "Het systeem was niet klaar om een snelle toename van het aantal patiënten te beheren. Het was performant om passief toe te zien. Maar je kan dezelfde systemen niet inzetten om een epidemie het hoofd te bieden." De microbioloog heeft ook "machts- en invloedsspelletjes" vastgesteld die een collectieve verspilling van energie teweegbrachten "die zinloos waren en niets opleverden."

Volgens hem is er nood aan een zo groot en heterogeen mogelijk systeem, want dat maakt het juist sterker. "Als we een systeem tot de gewesten beperken, dan gaan we opnieuw problemen meemaken. Als we ons naar Europa keren, dan zouden we beter in staat zijn de schokken op te vangen", luidde het.

Hij stelde ook naar eigen vast dat de institutionele dijken op het terrein zijn doorgebroken. "Alle barrières die politiek werden ingesteld, zijn een voor een opgeheven", aldus André. "Tijdens de opflakkering in Antwerpen werden enorm veel stalen geanalyseerd in Luik. Bij de sterke toename van het aantal patiënten in Wallonië en Brussel, werden sommigen in Nederlandstalige ziekenhuizen verzorgd."

Preventief versus curatief

Forse kritiek had André wel voor het systemisch onderscheid tussen het preventieve (bij de gewesten) en het curatieve (op federaal niveau). "De twee van elkaar scheiden en tegenover elkaar zetten, is een extreem grote fout", aldus André. "Ons systeem is te zeer gefocust op het curatieve en zit onvoldoende in een logica van preventie van ziektes", vindt André, die een gebrek aan artsen aankaart. "Als we het hoofd willen bieden aan crisissen, dan moeten we hun aantal tegen het licht houden", en dus het systeem van de numerus clausus.

De microbioloog vindt voorts dat niet mag worden gewacht met forse maatregelen en een eventuele lockdown. "Elke keer dat je halve maatregelen neemt, betaal je ze dubbel", zowel op het vlak van volksgezondheid als op economisch vlak. De verspreiding van het virus willen tegengaan door clusters hermetisch van elkaar te scheiden is "lokaas". Toch blijkt dat in het geval van het coronavirus, de scholen geen specifieke plaats zijn waar het virus wordt verspreid. "De school is geen versterker binnen de gemeenschap, ze is er een weergave van."

De professor kaartte ook aan dat onze labs historisch de capaciteit zijn verloren om tests te maken. "En er was geen enkele PCR-test op de markt", waardoor er volgens hem bij het begin van de epidemie te weinig werd getest. "In die context is het nationaal platform in het leven geroepen op vraag van minister Philippe De Backer. "En dus zijn er risico's genomen bij de bestellingen. Enorm veel beslissingen moesten snel worden genomen. En er zijn onvermijdelijk veel meer fouten. Je moet de context begrijpen waarin die mensen hebben gewerkt."

Antwoord De Block: hand op eigen kop

Voormalig gezondheidsminister Maggie De Block is allesbehalve opgezet met de kritiek van Emmanuel André. "André zou beter de hand ook in eigen boezem steken. Het is altijd gemakkelijk om een ander te beschuldigen”, zegt Maggie De Block in een scherpe reactie aan Het Laatste Nieuws. “Leg een keer uw hand op uw eigen kop. Het is goedkoop om te verzwijgen wat je zelf niet gedaan hebt. André was eerst interfederaal woordvoerder van het Crisicentrum en heeft het daar laten steken. Daarna is hij gaan solliciteren om leider te worden van het interfederaal comité van testing & tracing. Hij is dat dan geworden en hij heeft het na een tijdje ook laten steken.”

 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Lucien TONNELIER

  24 november 2020

  Professor André legt de vinger op de zere wonde. Mevrouw De Block vergeet gemakshalve haar uitspraak dat de experten alleen "advies" mochten geven, maar dat zijzelf en haar collegae politici de echte beslissingen namen. Tot wat deze "beslissingen", dikwijls tot afgrijzen van de microbiologen en andere experten, geleid hebben weten we intussen!
  Lucien Tonnelier

 • André GOOSSENS

  23 november 2020

  Prof. André heeft niets verkeerd gedaan door het Crisiscntrum te verlaten.Minister DeBlock is gebleven, maar heeft niets gedaan.Trouwens prof.Andre.geeft nog altijd advies op LN24;minister DeBlock heeft juist gezegd :blijf in uw kot.Als huisarts,wisten we dat al lang. A Goossens, beverstraat 16a 9500 viane.

 • Jan LERUT

  23 november 2020

  De reactie van Mevr. De Block is meer dan terecht ....alles was misschien niet ok maar het is echt wat gemakkelijk het schip te verlaten als de storm nog maar juist opgestoken is ... en dit dan zelfs tweemaal te doen.
  Ik schreef het vroeger al in een gepubliceerde brief aan Knack ... waar bleven de Franstalige virologen in dit verhaal ? E. Andre is er eentje van... zijn overloop naar de KUL-GHB heeft de 'fond' spijtig genoeg (nog) niet veranderd!
  Em. Prof. Jan LERUT