EMA geeft versneld groen licht aan coronamedicijn Merck

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) zet versneld het licht op groen voor het gebruik van een coronamedicijn dat ontwikkeld werd door farmabedrijf Merck. Dat deelt het vrijdagmiddag mee.

Het medicijn - molnupiravir, dat onder de naam Lagevrio verdeeld zal worden - is een pil die gebruikt wordt bij volwassenen met COVID-19 die geen extra zuurstof nodig hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen op de ontwikkeling van ernstige symptomen. Lagevrio moet zo snel mogelijk na de diagnose toegediend worden, en zeker binnen de vijf dagen na het opduiken van de eerste symptomen. De pil moet gedurende vijf dagen tweemaal per dag ingenomen worden.

Het EMA was al een beoordeling van de testgegevens van Lagevrio begonnen - een zogenaamde rolling review - maar een officiële aanvraag om het medicijn op de Europese markt toe te laten had Merck nog niet ingediend. Dat het EMA nu versneld het licht op groen zet, heeft te maken met "het groeiend aantal infecties en sterfgevallen in de EU die te wijten zijn aan COVID-19", luidt het in een persbericht.

Voor zijn advies baseert het EMA zich op een controle van enkele voorbije en nog lopende onderzoeken naar Lagrevio. Intussen gaat de rolling review verder. De nationale gezondheidsautoriteiten van de EU-landen kunnen nu wel al beslissen om behandelingen met de Merck-pil toe te staan, "bijvoorbeeld in de context van een noodgeval". Gebruik van de pil kan wel tot nevenwerkingen als diarree, misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn leiden, maar deze zouden allemaal mild of licht moeten zijn. Zwangere vrouwen wordt het gebruik van Lagevrio afgeraden.

Vorige week nog maar gaf de Europese Commissie, na een positief advies van het EMA, een vergunning aan de coronamedicijnen Ronapreve en Regkirona, van producenten Roche en Celltrion Healthcare Hungary. Sinds de zomer mag ook remdesivir van Gilead Sciences, dat oorspronkelijk ontwikkeld werd als behandeling voor ebola- en marburginfecties, gebruikt worden bij coronapatiënten. Naar nog vier andere behandelingen is een EMA-onderzoek lopende nadat de producenten een aanvraag tot marktgoedkeuring hadden ingediend. Rolling reviews zijn bezig naar Lagevrio van Merck en naar een coronakuur van AstraZeneca.

Het EMA maakte vrijdag ook bekend dat het ook onderzoekt of een pil die ontwikkeld werd door Pfizer - Paxlovid - in noodsituaties mag worden gebruikt. Net als bij Lagevrio gaat het om een behandeling waarvoor nog geen vergunning werd aangevraagd. Ook een rolling review naar de pil was nog niet opgestart.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.