Duitsland zal patiënten uit buurlanden opvangen "zolang het kan"

Duitsland gaat op de afdelingen intensieve zorgen van zijn ziekenhuizen patiënten uit België en andere lidstaten opvangen zolang het mogelijk is. Dat heeft minister van Volksgezondheid Jens Spahn vrijdag verzekerd na afloop van een videoconferentie met zijn Europese ambtgenoten.

Duitsland heeft een sterke capaciteit aan bedden op intensieve zorgen en gaf de voorbije dagen al aan dat ze patiënten uit overbelaste lidstaten wil overnemen. "Het maakt ons bescheiden en dankbaar dat we het geluk hebben dat we onze buren kunnen steunen", zo verklaarde Spahn. "Natuurlijk zullen we België, Tsjechië en al onze buren helpen van zodra ze dat vragen en zolang we kunnen".

Minister Frank Vandenbrouche had donderdag in de Kamer al aangegeven dat hij contact had gehad met Spahn en de ministers van de deelstaten die aan België grenzen en dat ze bereid waren om patiënten oer te nemen indien de vraag zou komen en er plaatsen beschikbaar zijn. De nodige regelgeving rond onder meer financiering en transport is geregeld, benadrukte Vandenbroucke.

In de nacht van donderdag op vrijdag meldde Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen na een video-overleg van de staatshoofden en regeringsleiders van de 27 lidstaten dat er 220 miljoen euro uit de Europese begroting beschikbaar is om patiënten over te brengen naar andere lidstaten.

Een woordvoerder van de Commissie verduidelijkte vrijdag dat die 220 miljoen euro niet enkel dient voor grensoverschrijdend transport van patiënten, maar ook voor de import van medisch materiaal en voor medische teams die in andere lidstaten gaan helpen. Voor de transfer van patiënten was 20 van de 220 miljoen euro voorzien, maar die enveloppe kan volgens de zegsman verhoogd worden.

De Commissie blijft de lidstaten intussen aansporen om informatie over de capaciteit op hun afdelingen intensieve zorgen te delen. Op 11 november komt ze zelf ook met nieuwe initiatieven om "structurele zwakheden" aan te pakken die het optreden bij grensoverschrijdende gezondheidscrisissen bemoeilijken, zei eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides vrijdag na de videoconferentie.

Kyriakides meldde ook dat ze werkt aan een uniek Europees formulier om reizen binnen de Europese Unie te faciliteren in coronatijden. Momenteel vragen elf lidstaten aan reizigers om een elektronisch formulier in te vullen en die formulieren verschillen van land tot land.

De Cypriotische eurocommisaris kloeg over "de extreem uiteenlopende" beperkingen die de lidstaten momenteel aan reizigers opleggen. Sommige landen vragen een negatieve test, maar niet alle tests worden in elk land erkend. Reizigers uit risicolanden moeten in quarantaine, maar de duur verschilt van 7 tot 14 dagen.

De doeltreffendheid is ook zeer relatief, aldus Kyriakides, want het grensoverschrijdend verkeer is volgens haar slechts voor een klein deel van de besmettingen verantwoordelijk. "Tests en quarantaines voor reizigers dragen maar een klein beetje bij aan de doeltreffendheid van onze maatregelen om de transmissie van het virus in te dijken", betoogde de commissaris, verwijzend naar conclusies van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).

Lees ook : Vandenbroucke: "Belgische ziekenhuizen kunnen terecht bij ziekenhuizen in Duitsland"

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.