"Vaccineer artsen, verpleegkundigen en eerstelijnszorg met Pfizer en Moderna" (Bvas)

"Vaccineer artsen, ziekenhuispersoneel en zorgmedewerkers in de eerstelijn met Pfizer en Moderna. Zorgverleners komen in contact met COVID-19 en lopen dus het grootste risico. Het is dan ook logisch dat ze het best werkzame vaccin krijgen", zegt Marc Moens, erevoorzitter van Bvas.

De artsen erkennen dat het belangrijk is dat alle bevolkingsgroepen zo snel mogelijk gevaccineerd worden, maar ijveren er - in tegenstelling tot de algemene bevolking - toch voor dat zij mogen beslissen met welk type vaccin ze ingeënt zullen worden. "Wij wensen dat de artsen, verpleegkundigen en eerstelijnzorg wel de keuze krijgen om Pfizer of Moderna te kiezen", aldus Moens.

De vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna halen allebei een doeltreffendheid tussen de 90 en 95 procent, terwijl de effectiviteit bij het vaccin van Oxford en AstraZeneca volgens de meest recente studies op 76 procent ligt. Dat cijfer stijgt volgens de fabrikanten naar 82,4 procent als er twaalf weken wordt gewacht voor het tweede spuitje.

Het artsensyndicaat wil nu dus prioritair ingeënt worden met Pfizer of Moderna. "Als er vaccins van Pfizer of Moderna beschikbaar zijn, moeten die prioritair naar zorgverleners gaan", aldus Moens die opmerkt dat gehandicapteninstellingen en psychiatrische ziekenhuizen momenteel reeds worden ingeënt met die twee entstoffen. Dit terwijl er in ziekenhuizen nog geen twintig procent van de zorgverleners is gevaccineerd.

Gisteren stelde Bvas samen met ASGB/Kartel de lage vaccinatiegraad van de zorgmedewerkers nog aan de kaak. "Zorgmedewerkers in categorie 1A dienen allen gevaccineerd te zijn vooraleer men kan opstarten met de vaccinatiecentra voor de algemene bevolking", klonk het. Daarnaast waren ze ook niet te spreken over de "vaccinatie-chaos" waardoor verschillende ziekenhuizen meerdere vaccins tegelijkertijd moesten toedienen. Het Bvas ijvert voor één vaccin per ziekenhuis.

Afgelopen weekend kondigde de taskforce vaccinatie aan om het AstraZeneca-vaccin in eerste instantie voor te behouden voor een aantal specifieke doelgroepen, waaronder zorgverleners tussen 18 en 55 jaar.

> Lees ook: waar blijft vaccinatie zorgmedewerkers?

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.