Komende twee weken toch (beperktere) vaccinaties in ziekenhuizen (Beke)

Het personeel op de spoedafdelingen en intensieve zorg van de 13 HUB-ziekenhuizen zal dan toch in de komende twee weken gevaccineerd worden. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gezegd in VRT-Journaal en bij VTM Nieuws. Gisteren werd de pas opgestarte vaccinatie van ziekenhuispersoneel stopgezet omdat fabrikant Pfizer minder vaccins kan leveren dan voorzien.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid kreeg gisteren bericht van het federaal geneesmiddelenagentschap FAGG dat Pfizer volgende week minder vaccins zal leveren dan voorzien. Daardoor moest de pas opgestarte vaccinatie van ziekenhuispersoneel meteen 'on hold' gezet worden.

"Voor de tweede week op één week tijd heeft Pfizer aangekondigd dat het minder kan leveren dan voorzien. Dat is een enorme ontgoocheling voor de mensen op het terrein, maar ook een bijzondere frustratie voor ons", zei minister Beke op Het Journaal van VRT.

Volgens VTM Nieuws zou Pfizer 'maar' 11.600 vaccins minder kunnen leveren dan voorzien. Volgens minister Beke is er daarom afgesproken om de vaccinatieplanning beperkt te herzien en om toch de komende twee weken al personeel in de ziekenhuizen te vaccineren.

De precieze planning wordt vanmiddag verder afgesproken met de ziekenhuizen. Bedoeling is om de focus te leggen op het personeel van de spoedafdelingen en intensieve zorg in de 13 HUB-ziekenhuizen. Dat zijn de ziekenhuizen waar de vaccins bewaard en verdeeld worden.

Boodschap: meer leveringszekerheid

De lopende en geplande vaccinaties in de woonzorgcentra zouden niet in het gedrang komen. "Volgende week zijn er 40.000 vaccins voorzien en de week nadien 60.000. Zodoende kunnen we tegen eind januari iedereen in de wzc's gevaccineerd hebben", aldus Beke.

Intussen kondigt Italië juridische stappen aan tegen Pfizer. Is Vlaanderen dat ook van plan? "België heeft als lidstaat samen met de EU die vaccins aangekocht. Het is dus niet aan Vlaanderen om juridische stappen te zettten. Maar de boodschap aan Pfizer is wel dat er meer leveringszekerheid moet komen", zo zei de CD&V-minister in het VTM Nieuws.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.