"Komend najaar zullen we veel meer tests moeten uitvoeren" (Van Gucht)

Komend najaar zullen we veel meer coronatests moeten uitvoeren dan we nu doen en kunnen doen. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht vrijdag gezegd tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum. "Komend najaar en winter beloven moeilijk te worden", klonk het. Maar de ministers van Volksgezondheid hebben intussen een "ambitieus" plan klaar, aldus Van Gucht.

In het najaar gaan heel wat andere virussen circuleren die verkoudheid en griepachtige klachten kunnen veroorzaken, en moeilijk te onderscheiden zijn van het coronavirus. "We schatten dat op de piek van de griepepidemie, ergens in januari/februari, we mogelijk tussen de 50.000 tot 70.000 tests per dag zullen moeten uitvoeren."

De viroloog zei dat de ministers voor Volksgezondheid woensdag tijdens een interministeriële conferentie de basis hebben gelegd voor de toekomstige teststrategie in België. "Zij hebben een ambitieus plan om ook in de komende maanden in de kop van de koers te kunnen blijven", luidde het.

Volgens Van Gucht zijn er duidelijke prioriteiten afgesproken voor wie er getest kan worden, ook afhankelijk van de fase van de epidemie. "Bedoeling is dat iedereen binnen die prioriteiten kan getest worden. Mocht er toch een tekort zijn aan capaciteit, dan vallen de onderste prioriteiten eraf."

Er worden drie fases onderscheiden. In fase 1, met weinig circulatie van het virus, of minder dan 15 gevallen per 100.000 inwoners over de voorbije 2 weken, kan zeer ruim getest worden bij zowel mensen met milde symptomen, ernstige symptomen, contactpersonen, als reizigers.

In een tweede fase, als er verhoogde circulatie is van het virus, of tussen 15 en 50 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners, veranderen de prioriteiten licht. In die fase zullen bijvoorbeeld reizigers die terugkeren uit een oranje zone, niet langer getest hoeven te worden.

In de derde fase, met intense circulatie van het virus, of meer dan 50 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners, veranderen de prioriteiten opnieuw licht: onder andere reizigers die terugkeren uit een rode zone, worden in principe dan niet meer getest. Ze moeten wel nog in quarantaine gaan.

Hoogrisicogevallen zullen in die omstandigheden maar één keer en geen twee keer getest hoeven te worden. Als een gemeente of een groter gebied in die fase drie zit, zal het ook maar mogelijk zijn om het personeel van woonzorgcentra maximaal 1 keer per maand te screenen op besmetting met het virus.

Het preventief screenen in afwezigheid van symptomen, dus bij mensen die helemaal niet ziek zijn, of als er geen enkel teken is van een uitbraak binnen een bedrijf of school, wordt niet aangeraden.

Volgens de viroloog zullen de klinische laboratoria worden gevraagd om verder te blijven werken aan de uitbreiding van hun capaciteit. De laboratoria zullen, als er bijvoorbeeld een lokaal tekort is, stalen naar elkaar kunnen doorsturen of in tweede instantie ook naar het federaal testplatform, dat een extra buffercapaciteit gaat garanderen.

Er worden nu zo'n 20.000 tot 25.000 tests per dag uitgevoerd, aldus Van Gucht, en "we hebben een maximale testcapaciteit van ongeveer 30.000 tests per dag". Wat betreft het aantal uitgevoerde tests per inwoners zit België Europees in het koppeloton.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.