Kleine toename besmettingen in Vlaanderen, situatie blijft "zeer fragiel"

Het aantal vastgestelde nieuwe besmettingen in het Vlaamse landsgedeelte neemt licht toe, met gemiddeld 2 procent per dag de afgelopen week, vergeleken met de week ervoor. Vooral in Limburg (+9 procent), West-Vlaanderen (+8 procent) en Antwerpen (+3 procent) was een toename merkbaar. "De situatie blijft zeer fragiel", zei Steven Van Gucht.

Algemeen waren er de afgelopen week gemiddeld 1.963 nieuwe besmettingen per dag in België, een verdere daling nog van 6 procent tegenover de week ervoor. Maar de daling doet zich dus enkel voor in Brussel (-29 procent) en Wallonië (-11 procent), niet in Vlaanderen (+2 procent).

De daling is het grootst bij de 80-plussers, met -20 procent. Bij kinderen jonger dan 10 jaar is er dan weer een stijging van 11 procent. "Opvallend is dat de toenames in Vlaanderen zich vooral voordoen bij kinderen jonger dan tien jaar en ook bij de actieve bevolking", zei Van Gucht.

Iets meer ziekenhuisopnames

De nieuwe ziekenhuisopnames stijgen ook weer licht, "de eerste keer sinds meer dan een maand". Er zijn nu gemiddeld 125 nieuwe opnames per dag, 3 procent meer dan de week ervoor. De toename zet zich al enkele dagen door, maar dinsdag was er een uitschieter van 183 nieuwe opnames. Vooral in Oost- en West-Vlaanderen is de stijging het meest uitgesproken, klonk het.

Er liggen nu 1.941 COVID-patiënten in het ziekenhuis (+2 procent), waarvan 383 op intensieve zorg (-2 procent). De overlijdens dalen verder: gemiddeld vielen er de voorbije week gemiddeld 49 overlijdens per dag te betreuren, 9 procent minder dan de week ervoor.

"Ondanks negatieve berichten over Britse varianten gaan de cijfers in de woonzorgcentra nog steeds de goede kant uit", zei Van Gucht. "De voorbije week, van 13 tot 19 januari, daalde het aantal nieuwe besmettingen in Vlaanderen en Wallonië in de woonzorgcentra. In Brussel was er een stabilisatie."

Van Gucht deelde ook mee dat inmiddels al 142.000 Belgen een eerste dosis van het coronavaccin hebben ontvangen. Het gaat om een op de tien tachtigplussers. In Vlaanderen zijn zeven op de tien rusthuisbewoners al een eerste keer ingeënt. "Het licht aan het einde van de tunnel schijnt steeds feller voor de woonzorgcentra", zei hij.

Maar eerst staan er dus nog enkele moeilijke "donkere wintermaanden" aan te komen voor de bevolking. "Voorlopig speelt het virus een thuismatch. Maar onze beste spelers moeten nog op het veld: het vaccin en de lente. Uiteindelijk zullen de kansen ook in ons voordeel keren."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.