Kind en Gezin vindt crisisplan vaccinaties nuttig

"Het is zeker nodig dat ouders op een toegankelijke, wetenschappelijke onderbouwde manier worden geïnformeerd over besmettelijke infectieziektes en het nut van vaccinaties in de bestrijding ervan." Dat zegt Nele Wouters, woordvoerster van Kind en Gezin in een reactie aan Belga op het bericht in Het Laatste Nieuws en De Morgen dat er een crisisplan komt om twijfels over vaccinatie in Vlaanderen in te dijken.

Volgens de krant De Morgen rijzen er steeds meer vragen over vaccins. Een op de vijf Belgen zou twijfels hebben over het nut van vaccinatie en 21 procent denkt dat vaccins niet veilig zijn.

"We hebben daar niet meteen harde cijfers over, maar het klopt wel dat onze verpleegkundigen op het terrein steeds meer geconfronteerd worden met vragen van ouders die gebaseerd zijn op twijfels. "Vaak wordt dan verwezen naar iets wat men opgevangen heeft in zijn omgeving of gelezen op het internet", aldus Nele Wouters.

Volgens de woordvoerster heeft Kind en Gezin sinds 2018 in het zogeheten Kindboekje op die trend ingespeeld door uitgebreidere informatie (in veertien talen) te geven over infectieziektes en de rol die gespeeld wordt door vaccins. "Het komt erop neer dat de ouders correcte informatie krijgen, zodat ze op een geïnformeerde wijze een keuze kunnen maken", zegt Wouters. "Een crisisplan dat de ouders beter zal informeren en hen meer zal sensibiliseren is dan ook alleen maar toe te juichen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.