Kabinetten De Croo et Di Rupo zitten samen over vraag om solidariteit van Wallonië

"We hebben de brief van de Waalse minister-president over de situatie na de overstromingen in Wallonië ontvangen. Alexander De Croo en Elio Di Rupo hebben erover gesproken zodra die was aangekomen. Er is intussen al een vergadering belegd tussen onze twee kabinetten, zodat de huidige vraag van het gewest technisch onderzocht kan worden."

Dat heeft het kabinet van de premier laten weten.

Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) heeft twee maanden nadat het zuiden van het land zwaar getroffen werd door de overstromingen de federale regering opgeroepen om meer solidariteit te tonen. Dat deed hij in een brief aan premier Alexander De Croo (Open Vld) , schreef L'Echo. Naast een financiële bijdrage vraagt Di Rupo om de btw te verlagen naar 6% voor de wederopbouw van woningen in rampgebieden. 

Wallonië roept ook de federale regering op om het overbruggingsrecht uit te breiden. En geconfronteerd met onvoorziene financiële lasten als gevolg van de overstromingen, wil Wallonië een garantie van de federale overheid op de leningen voor wederopbouw.

"Sinds dag 1 is er een constante dialoog en zijn er regelmatig contacten geweest. De aanwezigheid van Alexander De Croo op de persconferentie over de oprichting van de Waalse Commissie voor Wederopbouw, is daarvan de beste getuige", aldus het kabinet van de premier.

"Dat federaal engagement is omgezet in actie door de aankondiging deze zomer van een aantal maatregelen, waaronder de verlaging van de btw tot 6% voor de wederopbouw van woningen in rampgebieden. Deze maatregel geldt ook voor heel 2022", aldus de premier.

"De federale steuncel is nog steeds actief", vervolgt het kabinet. "Sinds de oprichting op 5 augustus 2021 maakte die onder meer mogelijk om meer dan 135 schoonmaakoperaties te organiseren. Dat en de distributie van honderdduizenden maaltijden, het verstrekken van douchecabines in de meest kwetsbare gebieden en de coördinatie van psychosociale hulpverlening aan burgers via 45 instellingen. Op federaal niveau hebben zowel het middenveld als defensie, de federale politie, de FOD Volksgezondheid en het Nationaal Crisiscentrum deelgenomen aan deze inspanningen. Het kabinet van de premier neemt uiteraard nota van de wens van de Waalse regering om deze steun te verlengen. Zoals aangegeven zullen onze kabinetten dit zeer binnenkort bespreken."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.