Jongeren met psychische problemen kunnen gratis en anoniem terecht in Leuvens TEJO-huis

Jongeren vanaf 10 jaar kunnen, zolang ze studeren, voor hun psychische problemen voortaan gratis en anoniem terecht in een TEJO-huis in Leuven. Ze worden er opgevangen door professionele therapeuten die op vrijwillige basis meewerken. Het Leuvense project is een burgerinitiatief en het 14de TEJO-huis in Vlaanderen.

De initiatiefnemers willen tegemoet komen aan een grote behoefte. Uit statistieken blijkt dat 38 procent van de jongeren in Vlaanderen kampt met psychische problemen of zich slecht voelt. Ons land is in Europa ook koploper op het vlak van zelfmoorden bij jongeren.

Toch moeten jongeren met psychische problemen gemiddeld 122 dagen wachten voor ze geholpen worden in Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg. Een TEJO-huis is bovendien laagdrempelig. Omdat de oorzaak van de problematiek dikwijls binnen het gezin ligt, kunnen jongeren er anoniem en gratis terecht en is er geen toestemming nodig van de ouders.

Het Leuvense TEJO-huis bevindt zich in de Verkortingstraat 5 en is wekelijks open op maandag van 16 tot 20 uur, op woensdag van 13 tot 19 uur en op donderdag van 16 tot 20 uur. Telkens staan minstens drie therapeuten ter beschikking om de jongeren in een vroeg stadium van de problemen weer op weg te helpen, vertrouwen te geven en hen te deblokkeren uit een vastgelopen situatie. Elke jongere krijgt een vaste therapeut met wie hij een tiental gesprekken kan hebben. Als de hulp onvoldoende is, wordt er doorverwezen.

Momenteel moeten de initiatiefnemers het nog redden met allerlei giften en benefietacties. De stad Leuven heeft naar verluidt echter belangrijke financiële steun beloofd.

TEJO werd in 2010 in Antwerpen opgericht door jeugdadvocate Ingrid De Jonghe. Zij kon het niet meer aanzien dat jongeren nergens terechtkonden om te praten over hun problemen. In Vlaanderen zijn er inmiddels 14 TEJO-huizen, in Nederland is er één in Goes, in de provincie Zeeland.

Volgens Lieve Van Boxem, communicatieverantwoordelijke bij TEJO, zijn daar 450 vrijwilligers actief, onder wie 200 therapeuten die wekelijks gedurende 2 tot 4 uren gratis werken. Tot dusver werden in alle huizen samen al meer dan 9.500 jongeren opgevangen, waarvan de grootste groep (60 procent) in de puberteit verkeert.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.