Jessa reageert op omzendbrief stop niet-dringende zorg

De omzendbrief van de overheid waarin die oproept om alle niet-dringende zorg per direct met 2 weken uit te stellen, komt hard binnen, zegt algemeen directeur Yves Breysem: “Dit is echt wel een flashback naar de eerste golf. Maar ik durf ook te stellen dat deze vierde golf nog zwaarder aanvoelt dan die eerste: dat komt omdat de toestroom van covidpatiënten én niet-covid patiënten zeer hoog is."

"Niet-covid patiënten zijn zieker, een gevolg van de uitgestelde zorg. Daarbovenop kampen we met een ziekteverzuim van het personeel van meer dan 11%. Het beperken van onze sociale contacten is nu wel écht aan de orde willen we nog strengere maatregelen voorkomen!”

Momenteel zijn 97 patiënten met covid opgenomen in het Jessa Ziekenhuis. 22 daarvan liggen op intensieve zorg. In fase 1B heeft Jessa een opnamecapaciteit (voor covid-patiënten) van 24 intensieve covid-bedden en 87 hospitalisatie covid-bedden.

Mauro Convalle, directeur Zorg: “Onze capaciteit van 1B is bijna verzadigd en we flirten inmiddels met de grens van fase 2A. De vooruitzichten zijn somber. Zowel voor covid-IZ als voor de ‘gewone’ covid-hospitalisatie verwachten we de komende weken een toename van patiënten. We bereiden ons voor op een opschaling naar fase 2A. We bekijken momenteel de timing.”

OK capaciteit: vandaag en de komende weken

De vraag van de overheid richt zich vooral op het stopzetten van de chirurgische dagactiviteiten. Die is in campus Virga Jesse al eerder volledig stopgezet. Er zijn voorlopig nog 6 zalen open voor klassieke heelkunde (dus met hospitalisatie na operatie).

Op campus Salvator is het chirurgisch daghospitaal (voorlopig) nog open, met 7 tot 12 zalen.

Hospitalisatie-capaciteit

Op vlak van hospitalisatie-capaciteit is de situatie erg precair, het aantal patiënten dat moet worden opgenomen stijgt (zowel covid als niet-covid). Dr. Jos Vandekerkhof, medisch directeur: “Het meest spannend is momenteel de niet-covid intensieve zorg. De 20 bedden die we hiervoor voorzien, zijn alle bezet. Op dit ogenblik kan de volgende operatie (die een opname op IZ vereist) pas plaatsvinden op 22 december. Tot dan is alles uitgesteld.”

Oproep: wacht een bericht van het ziekenhuis af!

"Vele patiënten zijn bezorgd over hun geplande ingreep en bellen daarvoor naar ons ziekenhuis. Dit zorgt voor een overbelasting van onze telefooncentrale. We vragen aan iedereen die zich vragen stelt over zijn of haar operatie, niet zelf te bellen naar het ziekenhuis, maar een bericht van Jessa af te wachten. We beseffen dat dit voor veel ongemak en extra bezorgdheid zorgt maar rekenen op begrip van onze patiënten."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.