Jeff Hoeyberghs dient wrakingsverzoek in tegen rechtbankvoorzitter

Plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs, die zich voor de strafrechter moet verantwoorden voor seksisme en discriminatie na zijn uitspraken aan de UGent in 2019, heeft via zijn advocaat Hans Rieder een verzoekschrift tot wraking ingediend tegen rechtbankvoorzitter Jan Van den Berghe. Dat bleek vanmorgen voor de correctionele rechtbank.

De rechtbankvoorzitter heeft nu twee dagen de tijd om te beslissen of hij zich terugtrekt. Als hij dat niet doet, moet het Gentse hof van beroep oordelen of hij vervangen moet worden.

Het is het derde wrakingsverzoek in korte tijd dat advocaat Rieder indient, tot grote wrevel bij het Gentse gerecht. In de zaak rond de Optima Bank besliste het hof van beroep dat onderzoeksrechter Annemie Serlippens moest opstappen omdat ze partijdig was, en in de zaak rond Schild Vrienden besliste Serlippens zelf om zich terug te trekken nadat de verdediging van Dries Van Langenhove had geclaimd dat haar tweetgedrag wees op partijdigheid.

De burgerlijke partij UGent viel dinsdagmorgen ook uit de lucht over het wrakingsverzoek van Hoeyberghs en vroeg de voorzitter wanneer de zaak behandeld wordt. "Ik zal antwoorden op het verzoekschrift, maar ik heb het nog niet kunnen lezen. Ik kan de zaak nu niet behandelen", zei rechter Van den Berghe. De zaak werd uitgesteld naar 22 juni, maar het is niet zeker of ze dan zal gepleit worden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.