"Ik denk dat het draagvlak nu weer wat hoger is" (Van Gucht)

Steven Gucht is tevreden met de beslissingen die het Overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land dinsdag genomen heeft. "Ik vind het gepaste maatregelen", zegt Van Gucht op VTM Nieuws. "Ik denk dat het draagvlak nu weer wat hoger is. En dat helpt ook. Soms is het beter om even terug te draaien wanneer dat nodig is."

De uitbreiding van het gebruik van het Covid Safe Ticket lijkt misschien een verrassing, stelt Van Gucht, maar zijns inziens heeft het Overlegcomité gepast gereageerd op de epidemiologische situatie. "Ik denk dat terecht is aangehaald dat veel anderen landen het Covid Safe Ticket al gebruiken, Brussel nu ook, maar Vlaanderen niet. Dat was een eiland aan het worden", meent De Gucht.

De viroloog hoopt dat de verstrengde maatregelen een signaal geven aan de bevolking. "Het feit dat we op sommige plaatsen weer een masker dragen, gaat misschien maken dat mensen op andere plaatsen, meer in de privésfeer, ook voorzichtiger worden. En die combinatie gaat het verschil kunnen maken. Als we elk voor zich nadenken over wat we kunnen doen om onze dichte contacten terug te schroeven, om meer het masker te dragen waar het misschien niet verplicht, maar wel nuttig is, dan gaan we het verschil zien", aldus Van Gucht.

Kinderen

Over de vraag of het een goed idee is om jonge kinderen te vaccineren tegen het coronavirus, was de viroloog minder stellig. "Ik denk dat het goed zou zijn dat de mogelijkheid er is en dat ouders kunnen beslissen om hun kind te laten vaccineren. De vraag is of je daar hard campagne moet voor voeren", zegt Van Gucht. "Ik zou daar op intekenen, bijvoorbeeld", voegt hij nog toe.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.