Jacques, 30 jaar: "Ik ben besmet met omikronvariant"

Nadat hij contact had opgenomen met zijn huisarts - die hem een PCR-test stuurde - werd Jacques (niet zijn echte naam) door het analyselaboratorium gecontacteerd. Dat vertelde hem dat zijn Covid-test positief was... voor de omikronvariant. Hij woont in Brussel.

Jacques verliet België niet sinds mei... maar hij lijdt dus aan de nieuwe variant. Is hij het tweede geval of al het 3e of 4e....? Niemand weet het echt in België. "Ik had sinds afgelopen vrijdag last van enkele symptomen en was meer vermoeid dan gewoonlijk. Ik had geen koorts. Het begon met een licht zere keel en slijm dat in mijn keel viel en me deed hoesten." De toestand van de jongeman verslechtert momenteel niet: "Ik ben 30 jaar, ik doe aan sport en ik heb geen chronische gezondheidsproblemen". (Hij hoest tijdens het interview).

Twee keer gevaccineerd
Naar aanleiding van de symptomen nam hij contact op met een bevriende huisarts. Hij was niet erg ongerust omdat hij twee doses Pfizer-vaccin had gekregen, de laatste in de tweede helft van juli: "Zij raadde mij aan de PCR-test te doen. Ik ging naar een drive-in centrum op de Heizel. De volgende dag werd ik gecontacteerd door het laboratorium dat mijn test had ontvangen. Deze persoon bevestigde dat ik inderdaad covid had, maar dat het de omikronvariant was volgens de sequentiebepaling die zij hadden gedaan. Ze vroegen mij onmiddellijk of ik de laatste 10 of 14 dagen uit het buitenland was teruggekomen, hetgeen niet het geval was. Ik was erg verrast toen ik het hoorde. Mijn contactpersoon gaf me geen speciale instructies en dus was ik aan huis gekluisterd." 

Kamergenoot had meer symptomen
Hoe heeft hij het opgelopen? "Ik zit al 10 dagen thuis omdat ik een huurder heb die vorige week zaterdag positief testte op Covid.  Hij was ook niet uit het buitenland teruggekomen, hoewel hij Covid had... en waarschijnlijk de omikronvariant. Men gaat door met het analyseren van de contactketen."
Nu, vijf dagen later, herstelt hij thuis verder en is nog nooit in het ziekenhuis geweest. "Ik had de symptomen afgelopen vrijdag en ik voel me sinds woensdagavond beter. Ik heb geen medicatie genomen."
Zijn andere kamergenoot was echter vermoeider: "Hij had veel meer symptomen, was meer getekend. Het kostte hem 10 dagen om te herstellen, maar hij is beter. "
Jacques zal wachten met zijn derde dosis: "Ik had overwogen om in januari naar Frankrijk te gaan. Aangezien ik weet dat een derde dosis nodig is, ga ik nu uitzoeken wanneer ik die kan krijgen. Waarschijnlijk zal ik toch moeten wachten tot half januari 2022. Ik zal mijn huisarts vragen hoe het zit met mijn derde dosis als ik hersteld ben.

Het lijdt geen twijfel dat in de komende dagen meer mensen positief zullen testen op deze nieuwe variant die in België om zich heen grijpt.

> Omikronvariant kan over enkele maanden dominant worden in Europa (ECDC)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.