Bijna 2.000 Italiaanse artsen geschorst na vaccinweigering

In Italië zijn al 1.913 artsen en tandartsen geschorst omdat ze zich nog niet lieten vaccineren tegen het coronavirus. Dat heeft de Italiaanse artsenvereniging FNOMCeO vrijdag bekendgemaakt. Het gaat concreet om artsen die nog geen vaccinatiebewijs hebben geüpload in het daarvoor bestemde systeem, en zij mogen dus niet langer hun job uitoefenen. Al sinds april vorig jaar geldt in Italië een vaccinatieplicht voor de zorg.

In november ging het nog om 1.656 geschorste (tand)artsen. Toen werd nog gehoopt dat het aantal gevaccineerde artsen zou toenemen. 

In totaal hebben momenteel bijna 35.000 artsen een onvolledig coronavaccin-register, aldus FNOMCeO. Maar die groep omvat ook artsen die wegens een genezing nog op het vaccin moeten wachten, die in het buitenland ingeënt werden of die vanwege gezondheidsredenen geen vaccin mogen krijgen.

Ook in andere delen van de zorgsector is zorgpersoneel geschorst omdat ze zich niet laten vaccineren. Bij verplegers en verpleegsters gaat het om 6.000 mensen. Nog eens 6.000 andere verplegers zijn momenteel niet aan het werk omdat ze besmet zijn of in quarantaine zitten.

De Italiaanse coronacijfers lijken intussen te stabiliseren, meldde het Hoog Instituut voor Gezondheid (ISS) vrijdag. Vorige week lag de incidentie op zeven dagen per 100.000 inwoners op 1.988, deze week is dat 2.011. Op de afdelingen intensive care is de situatie ook stabiel.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.